Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Nieuwe Maastrichtse stemwijzer beter dan alle andere”

“Nieuwe Maastrichtse stemwijzer beter dan alle andere”

Wat vind je belangrijker: dat de basisbeurs voor studenten blijft bestaan of dat duurzame energie wordt gesubsidieerd? Afwegingen als deze moet iedere kiezer maken voor hij zijn stem uitbrengt. Toch houden de meeste stemwijzers daar geen rekening mee, volgens de Maastrichtse econoom Roxanne Korthals en socioloog Mark Levels. Zij bedachten een alternatief: de Politieke Weegschaal.

“Bestaande stemwijzers gaan uit van stellingen”, zegt Levels. “Zo kun je zien met welke meningen van partijen je het eens bent. Soms lijkt het in een politiek programma alsof alles kan. In werkelijkheid moet het geld ergens vandaan komen. Dat betekent dat je op andere punten moet bezuinigen of de belasting moet verhogen. Die afwegingen zie je niet in andere stemwijzers terug.”

Wie de Politieke Weegschaal invult (op www.politiekeweegschaal.nl) moet vijftien keer uit drie fictieve programma’s kiezen. De programma’s zijn vereenvoudigd tot zeven belangrijke begrotingspunten, zoals het begrotingstekort en de hypotheekrenteaftrek. “We hadden graag alles erin verwerkt, maar deze methode is al vaker voor andere doelen gebruikt. Als je meer dan zeven of acht punten opneemt, wordt het te onoverzichtelijk”, zegt Levels. De gebruiker moet dus iedere keer een afweging maken tussen drie keuzes. “Je wordt gedwongen om na te denken over wat je écht belangrijk vindt”, zegt Korthals. “Je moet er even voor gaan zitten, maar twintig minuten invullen gaat nog altijd sneller dan alle programma’s lezen.” “Stemmen mag best moeilijk zijn”, vindt Levels.

Aan het eind van de Weegschaal volgt toch een aantal stellingen. “Voor bijvoorbeeld ethische kwesties, zoals abortus”, vertelt Korthals. “Het liefst zouden we die ook in het eerste deel verwerken. Dat je ook moet afwegen of je het belangrijker vindt dat de dierenpolitie blijft bestaan of dat er meer geld naar defensie moet. Dat is voor de volgende keer.” Want deze de Politieke Weegschaal is geen eenmalig project. “Ik denk dat het een lange houdbaarheidsdatum heeft”, aldus Levels.

Voor nu verzamelen ze gegevens van iedereen die de Politieke Weegschaal invult. “Hopelijk vullen genoeg mensen het in, zodat we een representatief beeld krijgen van de Nederlandse stemgerechtigden”, zegt Levels. “Met die gegevens kunnen we zeggen wat het electoraat belangrijk vindt. Tijdens een formatie is dat nuttige informatie.” Ze hopen dat de Weegschaal meer bekendheid krijgt. “Regionaal en via sociale media loopt het al goed”, zegt Korthals. “Nu nog wat meer landelijk.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)