Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Petitie voor ‘andere universiteit’

NEDERLAND/ MAASTRICHT. Meer vaste aanstellingen, meer medezeggenschap en minder perverse prikkels. Daar moeten universiteiten mee aan de slag, eisen zeventien onderwijsorganisaties in een petitie. Ook de Maastrichtse universiteitsraad heeft zijn handtekening gezet, maar niet alle leden stonden erachter. Vrijdagmiddag 9 januari wordt de petitie in Amsterdam aangeboden aan twee Kamerleden.

Initiatiefnemer van de petitie ‘Naar een andere universiteit’ is het Platform hervorming Nederlandse universiteiten (H.NU). “In het meest optimistische geval neemt de Tweede Kamer het initiatief tot een nieuwe wet voor het universitair bestuur”, hoopt Hans Radder van H.NU en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De zeventien organisaties – onder meer de Algemene Onderwijsbond, de Vakbond voor de wetenschap, de universiteitsraden van Maastricht, Twente en Utrecht en ondernemingsraden van Delft en de VU in Amsterdam – onderschrijven de drie maatregelen van het actieprogramma.
Punt één: minder tijdelijke aanstellingen. Nu heeft zo’n 60 procent van de wetenschappers een vast contract, dat moet 80 procent worden. Het onderwijs lijdt onder een gebrek aan continuïteit. Bovendien zorgen de tijdelijke aanstellingen voor een tweedeling: een deel van de wetenschappers doet met allerhande beurzen onderzoek, anderen verzorgen onderwijs op basis van tijdelijke contracten. Ten tweede wil men af van alle vormen van perverse prikkels zoals bonussen op basis van studiepunten, proefschriften of publicaties. De versterking van de medezeggenschap volgt als derde punt. Het huidige beperkte adviesrecht moet worden uitgebreid naar een substantieel instemmingsrecht. H.NU suggereert zelfs een verkiezing van de rector en faculteitsdecanen.
Vlak voor kerst werd de petitie tijdens een landelijk overleg voorgelegd aan de voorzitters van de universiteitsraden. Leden van de Maastrichtse U-raad werden per email – “er was haast bij”- gevraagd of ze wilden ondertekenen, licht voorzitter prof. Herman Kingma toe. De meerderheid van de 18 leden ging akkoord. Voor Arjan Blokland, raadslid namens het wetenschappelijk personeel, hoefde het niet. “De discussie over vaste aanstellingen is actueel, die voeren we al met ons college van bestuur. Als het gaat om perverse prikkels, zeg ik: ‘De initiatiefnemers stellen een oplossing voor in de vorm van inhoudelijke beoordelingen, maar hoe gaat dat dan in z’n werk? Ik heb daar nogal wat vragen over.’ Het laatste punt, over de medezeggenschap: in principe wil je meer macht, meer instemmingsrecht, maar wij hebben met het huidige college van bestuur een goede band.”

HOP/ Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)