Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sharing is caring?

“Voor alle mensen die ik pijn heb gedaan: het spijt me enorm! F.P.”

 

Tussen alle afschuwelijke kattenfoto’s verschijnt dit korte berichtje van F.P., tien seconden later is het alweer vervangen door de tekst van Rachel: “Joey je bent me schatje!”. Rachels bericht wordt op zijn beurt weer vervangen door zo’n nietszeggende foto van iemands huisdier.

De Top 2000 kun je naast beluisteren, ook bekijken tegenwoordig. Altijd al willen zien hoe Gijs Staverman plaatjes draait? Benieuwd naar de bezoekers van het Top 2000-café? Kijk de Top 2000 live thuis, op de buis. Maar daar houdt het feest niet op: via de speciaal ontwikkelde app, kunnen luisteraars berichten en foto’s insturen om hun Top 2000 ervaringen te delen. Enkele passages:

 

“Gezellig de Top 2000 luisteren op de bank met een glaasje wijn. Gr. Marjon”

“Opa geniet ook van de Top 2000.”

“Hallo ik ben Gert en luister zoals ieder jaar, ook dit jaar weer naar de Top 2000.”

“Fantastisch zoveel goede muziek in één lijst, zelfs mijn zoon geniet ervan.”

 

Beste Gert, het interesseert me geen moer dat jij ieder jaar naar de lijst luistert en was dat glaasje wijn op de bank nou zo’n unicum dat het gedeeld moest worden, Marjon?

Mensen hebben de behoefte om alles te delen en het liefst met zoveel lezers mogelijk, want we willen ons ei kwijt, waar ook maar kan: Facebook, Twitter en dus ook op de Top 2000-app. Waarom?

Het lijkt alsof sommige mensen een nieuwe identiteit willen aannemen en deze vorm proberen te geven door middel van sharen. Levens worden gedefinieerd door bewerkte foto’s zodat alles er net wat mooier en beter uitziet. Wanneer deze foto’s dan weer online geshared worden, gaat het likes verzamelen beginnen. Andere mensen zijn slechts één klik verwijderd van het bezorgen van een goed gevoel, aan degene die zojuist een neppe foto heeft geüpload. Likes schijnen waardevoller te zijn dan een schouderklopje of ferme handdruk in real life: likes bezorgen bevestiging en geven aan dat mensen ‘je volgen’. Kwantiteit heeft het van kwaliteit gewonnen in de wereld van sharen en likes.

Zo hebben we dit jaar dus ook rock-bottom bereikt in de Top 2000: een fenomeen omtrent de beste muziek ooit gemaakt, draait niet alleen meer om the Stones, maar ook om sharen.

 

(Whitney) Houston, we have a problem.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)