Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het Oscarseizoen gaat van start

Het Oscarseizoen gaat van start

Film: The imitation game

Het verhaal: Tijdens WO II wordt de 27-jarige Britse wiskundige Alan Turing (Benedict Cumberbatch) geworven voor een geheime missie. Zijn team krijgt de opdracht om de Enigmacode te ontcijferen, het onkraakbaar geachte coderingssysteem waarmee de nazi’s hun berichten versleutelen. Ondanks de nodige scepsis van zijn omgeving slaagt Turing in zijn missie. De oorlogsheld wacht een triest lot: hij wordt gearresteerd vanwege zijn homoseksualiteit en sterft in 1954, vermoedelijk door zelfmoord.

De Oscar buzz is terecht, want:

- Er valt veel te lachen met de sociale onhandigheid van de excentrieke Turing, een man die volkomen incapabel was om gewoon menselijk gedrag te decoderen. Benedict Cumberbatch, de ster van de BBC-serie Sherlock, vertolkt Turing als een sociaal onaangepast genie, een robot met gevoelens. Tegenwoordig zou je op basis van het DSM-handboek het syndroom van Asperger diagnosticeren, maar we schrijven 1939 en dus wordt Turing gewoon als een zonderling gezien.

- Elke dag om middernacht worden de instellingen van de Enigma-machine veranderd, en dus heeft Turings team vanaf het moment dat de eerste nazi-berichten wordt onderschept – rond zes uur ’s ochtends – achttien uur de tijd om de code te kraken. Regisseur Morten Tyldum weet goed gebruik te maken van de bijbehorende race-tegen-de-klok spanning.

Even onderhoudend als simplistisch, want:

- Turings werk vormde de basis voor de ontwikkeling van computers en kunstmatige intelligentie. Maar als je wil weten hoe dat precies zit, moet je het fascinerende boek Code van wetenschapsjournalist Simon Singh lezen, want van deze film zul je het niet leren. Doodzonde dat de filmmakers geen serieuze poging doen om uit te leggen hoe Turings machine werkt. Het is een beetje zoals Matthijs van Nieuwkerk altijd omgaat met hoogleraren aan de DWDD-tafel: “We begrijpen er geen snars van, maar we hangen aan uw lippen professor.”

- De filmmakers stoppen Turing nog net niet terug in de kast, maar diens homoseksualiteit wordt kennelijk vooral als een last gezien in de jacht naar commercieel succes.

Het salomonsoordeel: Een zeer onderhoudende film over het leven van een briljant wetenschapper. Maar je zou willen dat de film zelf ook wat meer versleuteld zou zijn, en de simplistische boodschap er niet zo dik bovenop zou liggen.

Mark Vluggen

 

 

 

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)