Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Absurdistisch moordmysterie aan de Opaalkust

Absurdistisch moordmysterie aan de Opaalkust

Film: P’tit Quinquin

Het verhaal: Een slaperig dorpje aan de Noord-Franse Opaalkust wordt brutaal wakker geschud wanneer lichaamsdelen van een vermiste vrouw worden teruggevonden in de buik van een koe. Deze macabere ontdekking blijkt het begin van een reeks bizarre delicten, waar nog meer lichaamsdelen en boerderijdieren aan te pas komen. De stuntelige detective Van der Weyden (Bernard Pruvost) leidt het politieonderzoek, maar de kwajongensstreken van de plaatselijke belhamels, onder leiding van P’tit Quinquin (Alane Delhaye), bemoeilijken zijn werk.

Twin Peaks aan de Opaalkust, want:

- Filosoof/filmmaker Bruno Dumont vestigde zijn reputatie met een reeks compromisloze films over de menselijke conditie. Dat uitgerekend Dumont een zotte politieklucht heeft geregisseerd, is op zijn zachtst gezegd verrassend. Het is toch een beetje alsof Steven Spielberg een documentaire over de underground punkscene in Baghdad draait. Maar kennelijk hebben ook belezen filosofen af en toe behoefte aan een verzetje.

- De nog grotere verrassing van deze film (eigenlijk een voor ARTE gemaakte tv-serie) is dat Dumont een geweldige komiek blijkt. De begrafenismis is al ronduit hilarisch, maar helemaal niks kan je voorbereiden op de bijzonder onorthodoxe wijze waarop Quinquins grootouders de eettafel dekken. Het is een scène die ik tijdens het kerstdiner bij mijn schoonouders heb nagespeeld, met onterving als het directe gevolg.

- Fans van Dumont hoeven niet te panikeren. Ondanks alle zottigheid is P’tit Quinquin onmiskenbaar een echte Dumont. Zo bestaat de cast ook dit keer weer volledig uit amateuracteurs, stuk voor stuk uitgerust met karakteristieke incestkoppen die doen vermoeden dat het beter is om af en toe eens buiten de eigen familiekring te neuken. En gaandeweg weet Dumont toch weer zijn filosofische bespiegelingen over xenofobie en de dunne grens tussen mens en beest het verhaal binnen te smokkelen.

Schuif liever True Detective in de DVD-speler, want:

- De dosering van slapstick is een kwestie van smaak, maar het acteerwerk van inspecteur Van der Weyden (enkel Dumont speelt het klaar om een inspecteur te vernoemen naar een kunstschilder uit de school der Vlaamse Primitieven) is wel heel erg boers en kluchtig.

Het salomonsoordeel: Een onbesuisde, verfrissend absurdistische politieklucht over het beest in de mens en de mens in het beest.

Mark Vluggen

 

N.B: Deze film wordt op zondag 18 januari (14.00 uur) als marathonvoorstelling in Lumière vertoond

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)