Financiering Nederlandse Hartstichting
MAASTRICHT. De Nederlandse Hartstichting financiert zes nieuwe onderzoeksprojecten in Nederland voor een totaalbedrag van €19,5 miljoen. De Universiteit Maastricht is betrokken bij twee van de zes projecten. In beide steekt de stichting €5 miljoen.
Onder leiding van prof. Patrick Schrauwen (diabetesonderzoek) wordt gekeken of mitochondriën, ‘energiefabriekjes in cellen’, harder aan het werk kunnen worden gezet om zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Energiestofwisseling kan ook gestimuleerd worden via bruin vet, bijvoorbeeld door kou. Mitochondriën in het bruine vet worden gestimuleerd; je verbrandt calorieën. Voor mensen met overgewicht (met een grotere kans op hart- en vaatziekten) kan dat uitkomst bieden. Schrauwen werkt in Maastricht onder meer samen met de hoogleraren Matthijs Hesselink en Wouter van Marken Lichtenbelt.
Een ander project richt zich op boezemfibrilleren, een hartritmestoornis die kan leiden tot bloedstolsels in het hart die doorschieten naar de hersenen. Teamleider prof. Uli Schotten (en prof. Isabelle van Gelder van Universitair Medisch Centrum Groningen) denkt dat de geactiveerde stolling niet alleen beroertes kan veroorzaken maar ook kan bijdragen aan het erger worden van de ritmestoornis.