Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Schoonzoonpunten

“Alo, coco?” “Hallo! Massage? Halo mazasje?” “Cerveza, water, beer?”

 

Just another day op het strand van Barcelona. Het aantal keren dat het op 4 januari, achttien graden was en ik me op het strand bevond, zijn op één hand te tellen. 2015 was dus goed begonnen wat dat betreft.

Terwijl ik genoot van de Mediterrane zon werd mij uiteraard van alles aangeboden: mazasjes, mazzaches, mojito’s, water en bier. Waar al die verkopers en hun spullen vandaan komen, blijft voor mij een groot mysterie. Hoe groot zou de wekelijkse afzet zijn van de man die ’s avonds eindeloos lichtgevende ‘helikoptertjes’ de lucht in schiet? Zijn lichaamshouding en gezichtsuitdrukking verraden dat die niet erg hoog zal zijn. Het lijkt de struggle te zijn van iedere straatverkoper in de stad.

Uiteraard zijn er dan ook nog die personen die het over een hele andere boeg gooien: de zakkenrollers. Een Catalaanse politieagent vertelde mij eens dat ze voornamelijk uit Oost-Europa komen. Hij zei dat er illegale cursussen in het oosten zijn, waarin de ins and outs van het zakkenrollen aangeleerd worden.

Iets minder dan een jaar geleden, greep ik er eentje in zijn nekvel. Wederom in Barcelona, liep ik samen met de ouders van mijn vriendin naar een eettentje om te ontbijten. Onderweg kwam er ineens een man steeds nét te dichtbij ons lopen en op één of andere manier voelde ik snel aan dat het geen zuivere koffie was. Op het moment dat we een tentje binnenliepen om te ontbijten, zag ik hem in een bloedsnelle beweging een portemonnee pakken. Zo snel en zo behendig dat je er niks van merkt. De beste man had alleen niet in de gaten gehad dat ik ook tot het ensemble hoorde. Net voordat hij weg wilden rennen kon ik hem redelijk makkelijk tegenhouden en scoorde ik een mooi aantal schoonzoonpunten.

Op het politiebureau moesten we vervolgens urenlang wachten, omdat er in Barcelona dagelijks zo’n dertig aangiften worden gedaan van diefstal. Later vertelde een agent ons dat de zakkenroller waarschijnlijk iets later die dag alweer vrijgelaten werd, omdat de politie er vrij weinig mee kon doen. Zijn ‘buit’ was niet groot genoeg voor een proces.

 

Zo zaten de puntenscorer en de verliezer bijna even lang op het politiebureau die dag.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)