Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe astma-test voor kinderen

Nieuwe astma-test voor kinderen

MAASTRICHT. UM-onderzoekers hebben een betrouwbare ademtest ontwikkeld die astma bij kleine kinderen kan opsporen. Dat is goed nieuws voor kinderen, bezorgde ouders maar ook voor huisartsen, die nu min of meer met lege handen staan.

Happy wheezer. Ofwel: gelukkige pieper. Zo werden kinderen (onder de zes) genoemd die, hoe goedgemutst dan ook, last hebben van een piepende ademhaling. Vier op de tien peuters lijden eraan, vooral jongens, omdat zij op die leeftijd nauwere luchtwegen hebben. Postdoc Kim van de Kant, die het promotieonderzoek bij instituut Caphri heeft uitgevoerd (samen met Ester Klaassen), weet er alles van. Ze heeft zelf een zoon van anderhalf die ook piept, zaagt en bromt. Heeft hij astma of niet? Dat is de vraag, maar die kunnen huisartsen en kinderartsen nu niet goed beantwoorden. Ze moeten het doen met vragenlijsten en de ziektegeschiedenis van de familie, zegt promotor en kinderlongarts prof. Edward Dompeling.

Epidemioloog Van de Kant heeft tweehonderd peuters met piepende ademhaling vier jaar gevolgd. Ze heeft samen met UM-toxicologen, die de test hebben ontwikkeld, hun adem onderzocht en via een genetische analyse in bloed de ‘ontstekingsactiviteit’ gemeten, kenmerkend voor astma. Op zesjarige leeftijd volgde de diagnose: 76 kinderen bleken astma te hebben. In 90 procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte onder de leden hadden.

Het is niet de eerste test op dit vlak maar wel de meest betrouwbare. Dompeling: “Wij baseren ons op negen voorspellende stoffen in de uitgeademde lucht, terwijl andere testen slechts één stof meten, vaak stikstofmonoxide. Het gevolg is dat er nu kinderen met astma rondlopen die niet als zodanig worden gediagnostiseerd en behandeld, en dat kan blijvende schade aan de luchtwegen veroorzaken. Aan de andere kant zijn er kinderen die ten onrechte astma-medicijnen krijgen, wat ook onwenselijk is.”

De ademtest werkt hetzelfde als een blaastest in het verkeer, zegt hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck, tevens promotor. “Ik denk dat we over vijf jaar een handzaam apparaatje kunnen voorleggen, dat in de huisartspraktijk kan worden gebruikt. We willen overigens af van de genetische analyse, die slechts een geringe bijdrage levert, zodat de uitslag sneller beschikbaar is.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)