Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik wil de moeilijkste partijen boksen”

“Ik wil de moeilijkste partijen boksen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

Achternaam: Köhlen * Voornamen: Xavier Juliën * In het dagelijks leven: eerstejaars fiscaal recht, vierdejaars Sport- en Physical Education aan Fontys Hogeschool en Nederlands kampioen boksen in de Elite A-klasse * Geboren in: Sittard * Leeftijd: 22 * Woonplaats: Sittard * Burgerlijke staat: sinds 3,5 jaar een relatie met Dina

TOEN

Karate Ik zat als kind op tennis, voetbal en karate. Met karate ben ik op mijn elfde bij de nationale selectie gekomen, net als mijn 1,5 jaar oudere broer. Tussen broers is er altijd een bepaald soort strijd, ik wilde altijd van hem winnen. Maar als hij tegen iemand anders moest, stond ik voor hem te juichen zodat wíj zouden winnen. Op een gegeven moment moest hij stoppen vanwege een blessure. Dat heb ik altijd jammer gevonden. Met je broer deel je iets wat je met anderen niet hebt. Ik ben later een paar keer Nederlands en één keer Europees kampioen geworden.
Grootouders Ik heette eerst Myron, maar dat vond opa niks. ‘Als je het niet verandert, kom je er niet meer in’, zei hij tegen mijn vader. Dus nu heet ik Xavier. Hij was een prachtige man, toen hij een paar jaar geleden overleed, vond ik dat enorm zwaar. Ik ben bij mijn oma gaan wonen om haar te steunen. Ouderen moeten kunnen terugvallen op hun familie. Eigenlijk helpen we elkaar. Ik geef haar gezelschap en zij geeft mij haar visie op wat ik doe. We praten veel. Ze heeft veel kennis en levenservaring, ik sta open voor wat ze heeft te zeggen.
Boksen Ik vond vechtsporten altijd al interessant. Ik deed eens mee met een bokstraining en ik vond het leuk. Boksen is in tegenstelling tot karate een Olympische sport. En je kunt er je beroep van maken, bij karate is het heel moeilijk om ervan te kunnen leven. Twee jaar geleden ging ik wedstrijden boksen. Ik begon in de C-klasse en werd daar Nederlands kampioen. In de B-klasse won ik de eerste twee wedstrijden van een A-klasser. Toen mocht ik meteen door.

 

NU

Plannen Het boksen, een bijbaan en twee studies is moeilijk te combineren. Ik moet plannen, anders wordt het een zooitje. Soms moet ik even wat dieper gaan. Vandaag had ik een roosterwijziging. Dus heb ik gisteravond lang gestudeerd om me voor te bereiden. De training heb ik verplaatst naar zondagochtend. Gelukkig is mijn trainer flexibel. Ook op mijn werk kan ik de uren zelf indelen en dankzij de topsportregeling in het hoger onderwijs kan ik ook daar iets regelen als het echt niet uitkomt.
Presteren Ik heb een winnaarsmentaliteit, maar ik voel geen enorme druk. Mijn motto is: altijd blijven lachen. Ik probeer het beste uit mezelf te halen, maar als het door omstandigheden niet lukt, dan ben ik tevreden met wat ik wel heb bereikt. School is nu sowieso het belangrijkste. Ik heb een jaar lang met een chronische ontsteking in mijn ellenboog rondgelopen. Ontstekingsremmers hielpen niet, ik was bang dat het nooit meer over zou gaan. Toen realiseerde ik me: sport is ook niet alles.
Dina We hebben elkaar ontmoet tijdens het uitgaan. Ik kende haar al van zien. Zij vroeg me iets over een gemeenschappelijke vriendin en ik reageerde heel bot. Daarna dacht ik: waarom deed ik dat? Ik moet het rechtzetten. Dat is gelukt. Ze is heel lief voor me; brengt me naar de training, steunt me volledig. Ze begrijpt dat ik weinig tijd heb omdat ze weet waarvoor ik het doe.

 

STRAKS

Molukken Ik wil graag een keer naar de Molukken, waar mijn moeder vandaan komt. Sowieso wil ik graag reizen. Met karate heb ik al een aantal landen bezocht. Je bent dan vooral in de sporthal, maar een EK of WK duurt een paar weken en dan heb je tijd om eropuit te gaan. Ik wil veel grote steden bezoeken, andere culturen en talen leren kennen; internationaal zijn.
Prof Ik wil het hoogst haalbare uit het amateurboksen halen (ook wel Olympisch boksen genoemd, het boksen in competitieverband. Het heeft een ander wedstrijdverloop en regelement dan professioneel boksen, red.). Dat betekent voor mij niet per se goud winnen op de Olympische Spelen. Ik wil de moeilijkste partijen boksen. Als ik voldoe aan dat niveau, dan wil ik prof worden. Daar wil ik echt klaar voor zijn. De risico’s zijn groter: de handschoenen zijn dunner en er zijn meer rondes. Bij professioneel boksen lopen de emoties veel hoger op, gaan mensen dieper. Als je verliest, heb je geen inkomen. Dan is het geen spelletje meer.
Ondernemen Als ik zelf niet meer boks, wil ik een bedrijf oprichten dat boksers begeleidt. Zoiets bestaat in Nederland nog niet. Er zijn wel agentschappen, maar die laten je snel vallen als je verliest. Terwijl zo iemand een goede sparringpartner kan zijn. Ik wil de boksers ook helpen met de zakelijke kant. Als je geld verdient in andere landen, hoe werkt dat dan? Ik ken mensen die opeens een enorme belastingaanslag kregen. En als je beroemd wordt, ben je dan een merk? Kun je dat vastleggen? Daarom ben ik fiscaal recht gaan studeren. Terwijl mijn opleiding Sport- en Physical Education van pas komt bij de evenementen die ik wil organiseren om het boksen te promoten.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)