Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Omstreden KNAW-prijs voor het eerst uitgereikt

Omstreden KNAW-prijs voor het eerst uitgereikt

NEDERLAND. De eerste winnaars van de nieuwe Ammodo KNAW Award zijn bekend: acht wetenschappers (niemand uit Maastricht) ontvangen elk drie ton voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

De laureaten werken in vier uiteenlopende wetenschapsgebieden en zijn verbonden aan verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten. Zo krijgt een onderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut bijvoorbeeld geld, maar ook een universitair hoofddocent seismologie van de Universiteit Utrecht en een Groningse bijzonder hoogleraar logica.

De wetenschappers zijn door collega’s, directeuren of bestuursleden van hun instelling voorgedragen voor de prijs. Er waren 114 nominaties. De tweejaarlijkse Ammodo KNAW Award is bedoeld om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en wordt voortaan elke twee jaar uitgereikt. Winnaars zijn hooguit vijftien jaar geleden gepromoveerd.

De award wordt betaald door de stichting Ammodo, en is niet onomstreden. Zes vooraanstaande wetenschappers riepen vorig jaar op tot een boycot van de prijs: het geld komt namelijk uit een pensioenfonds voor havenarbeiders, dat werd omgevormd tot een fonds voor levensverzekeringen dat, samen met twee andere verzekeraars, werd verkocht aan Aegon. Van de winst is toen een liefdadigheidsfonds voor kunst en cultuur opgericht. 

Havenarbeiders spanden een rechtszaak aan om de winst terug te laten vloeien naar hun pensioenen. Die zaak werd in 2010 geschikt.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)