Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een blije hond of kat: dat zie je zo

Een blije hond of kat: dat zie je zo

Photographer:Fotograaf: Afkomstig uit onderzoek Martens

Emoties van huisdieren

MAASTRICHT. Baasjes herkennen ’t vaakst blijdschap bij hun hond of kat. Daarnaast zien ze ook behoorlijk vaak of het dier angstig, jaloers of verbaasd is. Schaamte en medelijden worden soms of bijna niet herkend.

Dat blijkt uit het onderzoek van Pim Martens, hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht. Samen met Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit, riep hij vorig jaar huisdiereigenaren op een enquête in te vullen. Het duo wilde achterhalen of mensen bepaalde emoties herkennen bij hun hond of kat. Voor hun analyse gebruikten ze ruim duizend vragenlijsten.
Van alle huisdiereigenaren heeft iets meer dan de helft een hond, meestal middelgroot tot groot en jonger dan vijf jaar. De meesten hebben warme gevoelens wanneer ze aan hun huisdier denken en menen dat hun viervoeter gevoelens heeft. Iedereen herkent een of meerdere emoties, met op de eerste plaats blijdschap.
Een paar andere conclusies: mannen herkennen vaker schaamte en verbazing dan vrouwen. Mensen met een tuin zien vaker blijdschap dan degenen zonder tuin. Vrouwen zijn sterker gehecht aan huisdieren dan mannen. Bovendien: hoe ouder men is, hoe minder men gehecht is aan de hond of kat. Er zijn maar weinig verschillen tussen mensen die meer of minder tijd aan hun dier besteden, bijvoorbeeld door langer te wandelen of te borstelen.
Vooral over honden en mensen wordt gezegd dat ze elkaar begrijpen en emoties delen, iets dat ook deze studie bevestigt.
Pim Martens buigt zich in deze studie over duurzame mens-dier relaties, oftewel ‘dierzaamheid’. Eerder zei hij al in Observant: “Het gaat om de vraag hoe begaan mensen zijn met de wereld waarin ze leven.” De kwaliteit van leven van dieren hoort daar zeker bij, aldus Martens. Samen met Enders wil hij meer informatie verzamelen over emoties van huisdieren, bijvoorbeeld door eigenaren op te zoeken of bij asieldieren te kijken naar emoties. Verder zet hij op dit moment een studie op in China naar het Chinese perspectief op mens-dier relaties.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)