Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Poets uw bril

Poets uw bril

Medewerkerscolumn

De vooruitgang laat zich niet stoppen. Ja, je kunt protesteren, maar de trein rijdt door. Wees realistisch. Mensen willen nu eenmaal altijd wat technisch mogelijk is. En willen ze het vandaag niet, dan morgen wel. Vraag volgt aanbod. Bovendien: als wij niet, dan de Belgen of Chinezen wel. Die hebben heus geen last onze scrupules. Dus – met alle respect - ethici zijn de honden die blaffend achter de technologische karavaan aanrennen terwijl die onverstoorbaar zijn voorgeschreven pad volgt. Ja ja.
Vergeef mij dit korte glundermoment. Na Monsanto, het Amerikaanse bedrijf dat in de jaren negentig zijn genetisch gemodificeerde maïs en soja niet aan de Europeanen wist te slijten en de hele biotechnologie een slechte naam bezorgde, heeft Google nu een even publieke zeperd: de bril. Oh, wat was iedereen enthousiast! Maar we zien nu wat iedereen die techniek bestudeert allang wist: de samenleving volgt niet slaafs wat wetenschappers en technologen opdissen.
Restaurants in Silicon Valley verboden de Google Glass omdat bezoekers klaagden over hun privacy. Er bleken juridische obstakels. De bril was niet sexy te krijgen. De accu was te zwaar. En niemand bleek zich te hebben afgevraagd wie er ook al weer op dat ding zat te wachten – afgezien van de ontwerpers zelf . Wie wil er bijvoorbeeld les geven aan een zaal vol filmende brillen?
Kortom: dom dom dom van Google. Achteraf is het heeeeel duidelijk dat deze technologische stap er een te ver was. Maar wat vandaag duidelijk is, was dat gisteren niet altijd. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat mijn vrouw mij voorlas dat Apple kwam met een of andere ‘pad’. Ik voorspelde haar zonder aarzeling een mislukking. Wie wilde er nou in de trein TV kijken? Inmiddels wacht ik gehoorzaam  op mijn tablet waarop ik tentamens digitaal kan corrigeren. Opdat die vervolgens op een manier kunnen worden gearchiveerd die ik eerder nooit voor mogelijk had gehouden. Of voor wenselijk….
Ja, techniek verandert wie we zijn en wat we willen en moeten. Maar gelukkig ook andersom: de samenleving stelt grenzen en prioriteiten aan wetenschappelijk onderzoek en technische ontwikkeling. Er valt van alles naars te zeggen over de nieuwe wetenschapsvisie van minister Bussemaker, maar dit heeft ze goed gezien: de invloed van de samenleving laat zich niet meer wegwensen met een beroep op universitaire autonomie. Wegkijken kan niet langer, nadenken over hoe we de dialoog tussen wetenschap, techniek en samenleving vorm gaan geven wel.

Tsjalling Swierstra, hoogleraar filosofie

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)