Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse studenten tellen stemmen

Maastrichtse studenten tellen stemmen

Photographer:Fotograaf: Observant

Honderdvijftig studenten gaan vanavond (woensdag) aan de slag in de stembureaus. Zij hebben zich bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Maastricht opgegeven als stemmen-teller. “Via het Student Service Centre hebben we één mailtje gestuurd, en het liep direct storm”, zegt Rob Starren, voorzitter van de werkgroep Verkiezingen.

Om acht uur, na sluiting van de stembureaus, moeten de studenten zich melden op het Mosae Forum. Elke teller wordt naar een bureau gestuurd, om daar, onder toeziend oog van de voorzitter van het bureau, de stemmen te tellen. De gemeente heeft ervaring met de studenten. “We werken al drie jaar met studenten en dat loopt perfect. Wij krijgen bijna nooit negatieve feedback, de meeste tellers zijn goed gemotiveerd.” De studenten zelf vinden het een prima manier om handje-contantje, met twee tot drie uurtjes werk, wat bij te verdienen. Starren: “Voor ons is het voordelig, want als we een uitzendbureau moeten inschakelen kost ons dat veel geld. De studenten betalen we uit in euro-cheques.”

Om als teller te werken, moesten de studenten minimaal 18 jaar oud zijn en eigen vervoer hebben. Daarnaast is het vooral belangrijk dat zij de Nederlandse taal beheren; de meeste studenten die meewerken zijn dan ook Nederlands.

Dit jaar wordt geen stembureau ingericht in het SSC, zoals bij de voorgaande verkiezingen wel het geval was. Volgens Starren komt dat omdat de opkomst in dat bureau tegenviel. “Bovendien bleek de ruimte niet zo geschikt als stembureau. We moeten toch voldoende rust en privacy bieden voor de stemmer, en dat ging niet zo goed in het SSC.” In Maastricht kunnen studenten gewoon terecht in de ruim zestig stembureaus, waaronder die in het station, het Kumulus en het stadhuis.

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)