Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oliebol

Oliebol

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Nederlandse studenten zijn bang om naar het buitenland te gaan, kopte Observant vorige week op pagina 7. Tijdens de opening van het academisch jaar was er een paneldiscussie. Het artikel beschrijft hoe de verrassende combinatie ochtend, politiek en studenten heeft geleid tot een baanbrekende conclusie: er gaan te weinig Nederlandse studenten naar het buitenland. En dat is een groot probleem.

Natuurlijk zijn er initiatieven om studenten de benodigde buitenlandse ervaring te geven. Zo doet de Nederlandse overheid met de langstudeerdersboete al hard z’n best om studenten het land uit te krijgen. De Universiteit Maastricht, of Maastricht University - een naam met internationale allure, maar in het Engels niet uit te spreken- houdt het dichter bij huis. Maastricht: een gemoedelijk klein Berlijn binnen de landsgrenzen. Maar pas op! De Chinezen rukken op.

En ook dat is een probleem. Tenminste, als je de persoon uit het publiek moet geloven die zei: “Wij gaan niet naar China, maar de Chinezen komen wel massaal hierheen.” Het feit dat Nederland in z’n geheel minder inwoners heeft dan Beijing was voor het gemak maar even weggelaten. Zo klonk het lekker indrukwekkend.  Ik stel me voor hoe “die slag hebben we dan al verloren” door de zaal gonsde.

 

Gelukkig kunnen ze op mij trots zijn, ik heb mijn taak vervuld. Een semester in Zuid-Korea waar ik met nog dertien andere ‘studie’zendelingen uit Nederland op een internationale markt in een kraampje halfgare oliebollen verkocht voor €2,50 per stuk. En de Koreanen konden geen genoeg krijgen van onze Nederlandse handelsgeest.

“Is this cream?” vroeg een Koreaan die na zijn eerste hap het rauwe deeg gewaar werd. “Oh yes! Dutch delicacy!” zei een van mijn mede-oliebollenbakkers terwijl met een bus poedersuiker het geheel nog eens extra werd opgefleurd. Van hetzelfde beslag kun je trouwens ook pannenkoeken bakken die met wat hagelslag ook nog 2 euro opleverden. De winst van de dag was zo’n 250 euro en vier rood-wit-blauw geschminkte Koreanen.

Van de winst konden we met z’n veertienen nauwelijks uit eten, want met zoveel Nederlanders waren we. En die groep had ongeveer honderd rauwe oliebollen gebakken, met waarschijnlijk evenveel zieke Koreanen tot gevolg. En nu op naar China; kijken of ze daar ook oliebollen lusten.

AMoraal

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)