Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alle mensen worden broer

Alle mensen worden broer

Photographer:Fotograaf: archief

Even terug naar de opening van het academisch jaar. De Mastreechter Staar zong: “Alle Menschen werden Brüder”. Of Schwester natuurlijk, voegde onze voorzitter volledigheidshalve toe.

Een merkwaardige afsluiting na de keynote van gastspreker Frans van Vught. Deze besprak de verschillende lijstjes met wie de beste universiteit was. Appels zijn geen peren, aldus Van Vught, dus je moet alleen universiteiten met eenzelfde profiel vergelijken. Zoiets als: het is wel zo eerlijk om ook een Paralympics te organiseren. Maar vervolgens ging het er geloof ik toch om dat je je omhoog elleboogde in de algemene lijsten. Want naar die Paralympics kijkt natuurlijk geen kip. Je kon bijvoorbeeld op de lijst stijgen door onderzoeksinstituten in te lijven. Dat blijkt gunstig voor je student-publicatie ratio. Hadden de Denen zo ook gedaan. Briljant idee natuurlijk. Nu alleen maar hopen dat de concurrentie dit niet hoort, want dan zijn de onderzoeksinstituten gauw op.

Ik werd er wat treurig van. Niet alleen omdat we heel hard moeten rennen zonder dat er ooit een eindstreep in zicht komt, maar vooral omdat niemand zich bekommert over  de richting. In de Sovjet-Unie kon je nog rustig achteraan de rij schuiven, zelfs al wist je niet waarvoor iedereen in de rij stond. Wij tegenwoordig moeten achter de rij aan rennen, ook al weten we niet waarheen. Lekkere vooruitgang.

Dat Nederland seculariseert is mooi. Maar helaas verdwijnt er af en toe wel een baby met het badwater. Eén zo’n baby is die onverbiddelijke klassieker van de catechismus: “Waartoe zijn wij op aarde?” Zou het geen idee zijn om die existentiële vraag elk academisch jaar weer op te werpen? En dat zo’n zaal dan nederig mompelt: “Om de wetenschap te dienen en zo voor de mens een hemel op aarde te maken.” En dat we dan een wedstrijd doen – want zonder wedstrijd gaat natuurlijk niets meer  - welk onderwijs of welk onderzoek de meeste maatschappelijke relevantie heeft? We geven zo’n prijs nu wel aan studenten wanneer die naast, en met, hun studie mooie dingen doen voor de samenleving.

Ik doe een voorzet. Waarom geen universiteitsbreed, multidisciplinair onderzoeksprogramma naar de tweedeling tussen hoog- en laagopgeleid Nederland? Dat kun je uitwerken voor de gezondheidszorg, voor de toegang tot het recht, voor het gebruik van media, voor de verhouding tot duurzaamheid, voor de omgang met cultuur, en ga maar door.

Dan zing ik volgend jaar uit volle borst mee dat alle mensen broer worden. Of zus.

 

Tsjalling Swierstra, hoogleraar wijsbegeerte, faculteit cultuur en maatschappijwetenschappen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)