Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ode aan de fantasie

Ode aan de fantasie

Wie: Teun Dekker, filosoof bij het University College Maastricht (UCM)

Boek: De reis naar de maan in 28 dagen en 12 uur (1865), Jules Verne

Voor wie: UCM-studenten

“Het gaat over een groep ingenieurs – de Gun Club – die in de Amerikaanse Burgeroorlog artillerie verbeterde. De oorlog is afgelopen, ze vervelen zich en denken: ‘Laten we iets leuks doen. Laten we een kanon maken waarmee je een kogel naar de maan kan schieten.’ Iedereen is meteen enthousiast en gaat geld inzamelen – dit boek gaat ook over de Amerikaanse mentaliteit. Dan komt er een telegram van een Fransman die zegt: ‘Als je toch een kogel naar de maan schiet, waarom zou er dan niemand in kunnen zitten?’. Dus bouwen ze een gigantisch kanon en begint de reis naar de maan.

“Dit is een ode aan de fantasie. Fantasie is belangrijk: je moet eerst iets bedenken voordat het werkelijkheid kan worden. Natuurlijk is het een bespottelijk idee: met een kanon een kogel met mensen erin naar de maan schieten. Maar 104 jaar later is het wel echt gebeurd. In Florida, vlakbij de plaats waar Verne zijn verzonnen kanon laat bouwen. Wij als mensheid worden alleen beperkt door onze verbeeldingskracht.

“Een van de dingen die ik mijn studenten probeer te leren is groot te dromen. We hebben de neiging om een idee dat vreemd of anders is meteen af te wijzen. Je moet die ideeën een kans geven, ze door denken. Verne gebruikt alles wat hij weet van techniek, wiskunde en astronomie om te berekenen hoe groot het kanon moet zijn, waar het moet staan, welk materiaal gebruikt moet worden – hij werkt het idee helemaal uit. Niet zeggen ‘waarom?’, maar ‘waarom niet?’. Die openheid van geest is belangrijk voor UCM-studenten, die een breed studieveld hebben en over disciplines heenkijken, en al helemaal voor filosofiestudenten. In de filosofie is een idee nooit te gek. 

“We leven in een buitengewoon chagrijnige tijd. Wat we missen zijn grote projecten – zoals de maanlanding – waar iedereen zich achter schaart. Waar we een gevoel van samenhorigheid van krijgen. Tijdens de vorige depressie in de jaren dertig – die overigens zwaarder was dan de huidige – zag je veel creativiteit. Nu niet. “Never waste a good crisis”, zei Milton Friedman, maar dat zijn we wel aan het doen. Het gekste, meest out-of-the-box idee dat we nu kunnen bedenken in Nederland is de Olympische Spelen organiseren in 2028. Niet dat ik daar iets op tegen heb, maar ik denk wel: is dat het nu?

“Ik heb alle boeken van Jules Verne gelezen in mijn jeugd. Zo nu en dan herlees ik ze. Voor de vrolijkheid, het optimisme, de inspiratie. Grote kunst gaat vaak over het lijden. Het is belangrijk om mensen bewust te maken van onrecht en verdriet. Er is maar weinig echt goede optimistische literatuur, maar ook die is belangrijk. Uiteindelijk begint alles met fantasie.”  

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)