Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wilt u mijn bidon zegenen?

Je kunt het bijna niet missen: het WK wielrennen in Limburg is begonnen. En terwijl menig sporter zijn rondjes door de Limburgse ‘bergen’ rijdt, brengt Toneelgroep Maastricht in samenwerking met het Volksoperahuis een oude voorstelling weer op de planken: De zesdaagse van St. Jezus in ’t Kruis.

In deze voorstelling wordt een verhaal verteld dat plaatsvindt in een wielerarena in de jaren 60. Tijdens de jaarlijkse zesdaagse zijn wielrenners 24 uur per dag op de baan, slapend in kleine hokjes op het middenveld. Al jaren speelt zich een strijd af tussen twee wielrenners. De mijnwerkerszoon Gaston van Vooren, de ‘rijdende dynamietstaaf’, die al zijn hele leven als tweede eindigt moet het opnemen tegen de gedoodverfde winnaar uit Italië, Gianni Venosi. Deze ‘Valentino van Torino’ lijkt heel wat op het spel te willen zetten om de wedstrijd te winnen. Zou het vullen van een bidon met wijwater eindelijk tot de overwinning leiden? Het is in ieder geval duidelijk dat in deze wereld, waar bisschoppen de dienst uitmaken en prijsauto’s namen dragen als ‘Messias Deo Deluxe’ de priesters net zo corrupt zijn als de masseurs en dat iedereen een slaatje probeert te slaan uit deze tweestrijd.

Onder begeleiding van een driekoppige band (plus schattige hond in een mandje) wordt het verhaal smaakvol en met veel plezier verteld. Artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, Arie de Mol, neemt de functie van algemeen verteller op zich. De enige acteur op het toneel is Kees Scholten, die alle rollen speelt. Het is knap om te zien hoe elk personage zijn eigen karakter krijgt door zijn subtiele spel. Daarnaast zingt Scholten prachtig.

Door de geniale woordspelingen, ontroerende liedjes en het prachtige spel is het bijna onmogelijk om niet met een glimlach op je gezicht naar deze mannen in iets te strakke wielrentruitjes te kijken. Een voorstelling waarin niet alleen de liefde voor sport, maar ook de liefde voor muziek, theater en het vertellen van mooie verhalen centraal staat. Spring dus nu op je fiets en race naar het Derlontheater en bid tot de heilige maagd Maria dat er nog kaarten beschikbaar zijn voor deze prachtige voorstelling.

Marlien van Liempt

De zesdaagse van St. Jezus in ’t kruis speelt nog tot en met 23 september in het Derlontheater in Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)