Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vrolijke Scandinaviërs

Het leukste evenement op de regionale muziekagenda is de clubtour van Utrechtse lefgozers Kensington die op 13 oktober Landgraaf aandoet: dat concert is helaas strak uitverkocht. Allicht valt er in het secundaire circuit nog wat te ritselen, hou Marktplaats en Facebook in de gaten.

Er zal dus een ander uitje moeten worden gevonden om de intree van de nu al gure herfstweken (tot zover een Indian Summer) een beetje draaglijker te maken. Op 14 oktober staat, ook via Heerlens poppodium de Nieuwe Nor, the Asteroids Galaxy Tour in Theater Heerlen geprogrammeerd. Wie zegt u?

Ik had er nog nooit van gehoord, maar door de relatieve bombarie van de aankondiging werd ik nieuwsgierig en heb ik internet maar eens aangezwengeld. De Deense formatie van zangeres Mette Lindberg en knoppenman Lars Iversen, aangevuld met hun vriendjes, maakt zongebleekte psychedelische retro-electropop (om er maar eens een etiket op te plakken) met randjes soul, disco en funk. De band is een paar jaar terug ontdekt door het management van Amy Winehouse en prompt geboekt als haar voorprogramma  in Kopenhagen. Vervolgens hebben Lindberg en Iversen via het reclamecircuit hun liedjes aan een groter publiek kunnen brengen. Zowel Heineken als Apple maakten in hun spotjes gebruik van de deuntjes van de groep. Vergelijkingen met andere Scandinaviërs als Robyn, Lykke Li (van die rivieren) en Alphabeat dringen zich op, vrolijk, niet te gecompliceerd, maar zich maar al te bewust van het tijdperk waaraan ze schatplichtig zijn: de knipogen naar de jaren ’60-’70 zijn niet van de lucht.

Afgelopen januari is het tweede album Out Of Frequency uitgekomen: niet bijzonder baanbrekend, maar wel prettige liedjes die vermaken. De stem van Lindberg doet denken aan Selah Sue met een beter humeur, orgeltjes, synthesizers en blaasinstrumenten zorgen voor een swingend en makkelijk in het gehoor liggend geheel. Live schijnt het een mooie, zuurstokkleurige bende te worden met een cartooneske lichtshow. Is het tijdloos? Geenszins. Ga je een leuke avond tegemoet? Ik weet bijna zeker van wel. Vrolijk, zonnig en opbeurend, dat kunnen we allemaal op zijn tijd wel gebruiken.

 

Jeroen Postma

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)