Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slachtoffer en dader hebben samen iets op te lossen

Slachtoffer en dader hebben samen iets op te lossen

Stichting Mens en Strafrecht

Zwaarder straffen helpt niet, sluit mensen alleen op als het echt niet anders kan. De onlangs opgerichte stichting Mens en Strafrecht wil Nederland wakker schudden. Een van de leden is de Maastrichtse jurist Jacques Claessen. Hij is groot voorstander van herstelrecht waarbij dader en slachtoffer om de tafel gaan zitten. Verzoening in plaats van vergelding.

Een paar wetsvoorstellen van het laatste kabinet: minimumstraffen, het afschaffen van taakstraffen in bepaalde gevallen, lik op stuk beleid bij jongeren die over de schreef gaan. Ze sluiten allemaal nauw aan bij het harde strafrechtklimaat in Nederland. Daders moeten wegkwijnen in een donkere natte cel. Hoe langer, hoe beter.

Niet bepaald de koers die Jacques Claessen, universitair docent straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht, wil varen. "Mensen denken op korte termijn, niet op lange termijn. Ooit komen die mensen weer vrij, wat dan?" De 32-jarige jurist is een van de leden van de stichting Mens en Strafrecht die middels lezingen, debatten, interviews, en opiniestukken een tegengeluid laat horen.
Claessen: “Straffen behoort ultimum remedium te zijn. Straf is eigenlijk iets heel slechts, maar we hebben soms niets beters. Je helpt er dader en slachtoffer niet mee, je kunt er niets mee goedmaken. En trouwens, het slachtoffer bestaat niet. Sommigen zijn wraakzuchtig en willen boetedoening, maar anderen hebben vragen, willen weten waarom het hen is overkomen. En in bepaalde gevallen, als dader en slachtoffer dat willen, is bemiddeling een goede oplossing. Ik denk dan aan zaken als belediging, vernieling, diefstal of bedreiging.”

Claessen is een groot voorstander van herstelrecht waarbij misdaad wordt gezien als een conflict tussen slachtoffer en dader. “Laat de dader minder monster zijn en het slachtoffer minder zielig. En nee, het is niet dat we met z’n allen rond de tafel gaan zitten, aai over de bol en alles is vergeten en vergeven. Dader en slachtoffer spreken iets af; de dader moet bijvoorbeeld schadevergoeding betalen of geld aan een goed doel schenken.”

Bemiddeling bestaat al langer in het civiel recht en sinds 1999 experimenteert de Maastrichtse rechtbank er ook mee in potentiële strafzaken. “Of het werkt, is de vraag. Dat moeten we nog onderzoeken.” In onder meer Finland, België en Duitsland werkt justitie al met herstelbemiddeling en daar lijkt het zijn vruchten af te werpen, aldus Claessen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)