Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wethouders en procenten

Wethouders en procenten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zondagmorgen nam ik mij voor dat ik toch maar een stukje moest schrijven over Charlie en de jihadisten. Ik mocht niet achterblijven. In de middag werd ik geschokt door het radiojournaal. Van alle wethouders die in 2014 voortijdig vertrokken, deed een derde dat wegens gebrek aan integriteit, onkreukbaarheid of de schijn van belangenverstrengeling. In 2013 was hun aandeel bij de opstappers nog geen 10 procent. Alarmerend nieuws in de week dat het boegbeeld van gebrekkige integriteit, Jos van Rey, lang wethouder van Roermond, eindelijk voor de rechter zou verschijnen. Zou dat wel kloppen, zo’n toename van het ene jaar op het andere? Ik heb mijn pensioen ondermeer verdiend door studenten, onderzoekers en plannenmakers methodologisch bij de les te houden. Daarom wachtte ik eerst de kranten af voor meer gegevens. We kunnen gerust zijn. Zoals zo vaak staat ook in dit geval de neiging in kort bestek opvallend nieuws te brengen voorop.

In 2014 zijn negen wethouders verdwenen na betwijfelde onkreukbaarheid. In 2013 zes. Dat klinkt al anders dan 33 procent tegen nog geen 10 procent. Zes tegen negen, zegt helemaal niets. Dat negen wethouders een derde zijn, houdt in dat er in totaal zevenentwintig  wethouders zijn verdwenen. Dat de zes wethouders uit 2013 nog geen tiende vormen is het gevolg van het feit dat achtenzeventig wethouders het voor gezien hielden. De meeste wethouders ruimen het veld niet vanwege belangenverstrengeling, maar als gevolg van politieke onenigheid. Vorig jaar is het enige opvallende feit derhalve dat politieke kwesties zelden tot het opstappen van wethouders leiden. De onderzoekers verklaren dat verschijnsel, naar ik heb begrepen, uit de omstandigheid dat 2014 een verkiezingsjaar was. De nieuwe colleges van burgemeester en wethouders hebben nog nauwelijks problemen met elkaar en hun gemeenteraad kunnen krijgen.

Zonderling is ook dat in de berichten geen melding wordt gemaakt van het totale aantal wethouders. Er zijn heel veel gemeenten en nog veel meer wethouders. Duizend? De lezer mag het googlen. Zes of  negen gevallen  op de duizend: waar hebben we het over? Laakbaar gedrag  zal er altijd zijn in elk onderdeel van de samenleving.

Uit naam van de methodologie geef ik twee regels mee. Neem bij getallen onder de honderd zo weinig mogelijk uw toevlucht tot percentages. Nog belangrijker: gebruik alleen procenten wanneer u hebt vastgesteld op welk totaal u zou moeten percenteren.

Hans Philipsen                               

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: