Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Ruyter, De Rover?

De Ruyter, De Rover?

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

In de grote stad Amsterdam, ooit centrum van een wereldrijk, ging maandag een nationale heldenfilm in première. Kortweg Michiel de Ruyter getiteld. De enige Nederlander van wie de Engelsen nog steeds schrik hebben. Bevoer alle zeeën, won alle slagen, stond boven de partijen, Bestevaer voor zijn matrozen, en bovendien, belangrijk in Nederland, van eenvoudige komaf. Hij richtte 350 jaar geleden met vooruitziende blik het korps mariniers op. Amerika is hem daarvoor nog steeds dankbaar. Twaalfhonderd gelukkigen woonden de première bij in het Nationaal Scheepvaartmuseum. De productie van de film kostte acht miljoen euro. De besprekingen in de pers zijn prima. De historici zijn mild positief in hun oordeel. Het samenvatten van het leven en sterven van een vlootvoogd in het tijdvak van drie Engelse Oorlogen in een paar uur valt immers om de donder niet mee. De hoofdrolspeler is een bewezen goede vaderlander vanwege zijn aanstekelijk consumentisme in de reclame voor supermarkt Jumbo.

Was er alom vreugde en voldoening over het eerbetoon dat de film brengt aan de Hollandse natie? Helaas niet. Bij het museum verschenen enkele tientallen leden van de actiegroep Michiel de Rover die protesteerden tegen de verheerlijking van de koloniale zeeschurk die zich bewees als de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel. Gelukkig konden deze demonstranten door de politie gescheiden worden van een handjevol oud-mariniers. Professionals in het schoonvegen van stedelijk gebied. Hoe het deze week verder zal gaan wacht ik met spanning af.

Ruim vijftig jaar geleden was ik student-assistent bij mijn latere promotor. In die tijd kwamen jonge medewerkers nog wel langs bij de hoogleraar in zijn studeerkamer. Privéonderwijs, kom daar nu nog eens om. Eén regel die hij mij meegaf voor een verstandig leven, heb ik altijd gekoesterd. Houd je verre van kwesties waarin ontevredenen klagen over zaken waar ze zelf niet onder lijden, tegen vermeende schuldigen die het niet gedaan hebben. De actiegroep heeft niet onder de slavernij geleden en Frank Lammers en zijn kornuiten hebben het niet gedaan. De zeventiende eeuw kunnen we niet overdoen. De demonstranten zullen niet teruggaan naar de binnenlanden van West-Afrika. De nazaten van De Ruyter kunnen zich beroepen op een held uit zijn tijd. Dit protest valt in het niet bij de discussie over Zwarte Piet. Dat is een serieuze zaak omdat die in het heden speelt.

Hans Philipsen

 

             

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: