Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uit het hart van de Oostelijke Schaamstreek

Uit het hart van de Oostelijke Schaamstreek

Film: Gluckauf

Het verhaal: De Zuid-Limburgse Lei (Bart Slegers) is een sjacheraar die met allerhande schimmige handeltjes het hoofd boven water probeert te houden. Zijn zoon Jeffrey (Vincent van der Valk) – een ambitieuze twintiger die net uit huis is – is alles voor hem. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een financiële schuld heeft bij onderwereldfiguur Vester (Johan Leysen), besluit hij diens schuld over te nemen. Met lede ogen moet Lei toezien hoe zijn zoon aan hem ontglipt en steeds verder van het rechte pad afdwaalt.

Een ijkpunt in de Limburgse filmgeschiedenis, want:

- Wat fantastisch dat de in Schinveld opgegroeide regisseur Remy van Heugten het heeft aangedurfd om Gluckauf (een mijnwerkersgroet die ‘kom veilig boven’ betekent) in het Limburgs dialect te draaien. Dat doet wonderen voor de authenticiteit van dit pakkende sociale drama, waarin Zuid-Limburg geportretteerd wordt als een weliswaar pittoreske, maar vooral ook verpauperde regio die gebukt gaat onder werkloosheid, alcoholisme, drugshandel en van generatie op generatie doorgegeven pessimisme.

- Gluckauf is een overtuigende milieuschets zoals die alleen door een insider kan worden gemaakt: het ‘nagelen’ en ‘kikkeren’ in discotheek de Koempelclub in Brunssum, de blikken Alfa-bier, de schuttersfeesten, het stropen in de Limburgse bossen, de rolluiken en de DDR-architectuur van de Oostelijke Mijnstreek (in sommige kringen ook wel de Oostelijke Schaamstreek genoemd) en natuurlijk het prachtige Limburgse dialect.

- Bart Slegers imponeert als Lei: wat een doorleefde vertolking, wat een prachtig verweerde, gehavende kop.

Die chauvinistische Limburgers mogen gerust een toontje lager zingen, want:

- In de onevenwichtige finale gaat scenarist Gustaaf Peek opeens vol op het gaspedaal staan; jammer voor een film die juist overtuigt op de momenten dat de handrem aangetrokken is.

- Dat ‘plat kallen’ valt nog niet mee. Hoe goed de cast ook is, het blijft jammer dat de hoofdrollen door niet-Limburgers worden vertolkt, die zich soms wat al te nadrukkelijk moeten concentreren op de juiste uitspraak van het Heerlens dialect.

Het salomonsoordeel: Limburg kampt met een minderwaardigheidscomplex, maar dankzij het rauwe en beklemmende vader-zoon drama Gluckauf mogen alle Limburgers fier de rug rechten; dit is namelijk een film met de zachte g van geweldig goed.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)