Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hedendaags anti-semitisme

Hedendaags anti-semitisme

Photographer:Fotograaf: archief Studium Generale

Studium Generale lezing van Franse socioloog Michel Wieviorka

MAASTRICHT. De socioloog en Parijzenaar Michel Wieviorka is een van de bekendste Franse antisemitisme-onderzoekers. Hij - een telg uit een joodse familie, met grootouders die zijn vermoord in Auschwitz - staat bekend om zijn evenwichtige en genuanceerde toon. Ook na de brute aanslagen op het satirisch weekblad Charlie Hebdo en de koosjere supermarkt. Komende maandag 2 februari geeft hij een lezing bij Studium Generale.

Het klassieke antisemitisme dat joden omschreef als het volk dat Christus had vermoord en dat uit was op geld en macht, is in de jaren vijftig van de vorige eeuw bijna geheel verdwenen, aldus Michel Wieviorka, een Franse wetenschapper die zich regelmatig laat horen in publieke debatten. Hij is verbonden aan de vermaarde Franse onderzoekschool EHESS en directeur van de Fondation Maison des Sciences de l’Homme in Parijs. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er veel veranderd: in 1948 is de staat Israël opgericht, antisemitisme is strafbaar, en de Shoah is wereldwijd erkend.

Vandaag de dag is het antisemitisme niet zo sterk als in het verleden, betoogt Wieviorka, maar het verrijst nu in andere delen van de samenleving. Kwam de jodenhaat vroeger vooral uit christelijke hoek, het nieuwe antisemitisme komt meer uit een islamitische hoek. Al zal hij de laatste zijn om alle moslims in de beklaagdenbank te zetten. “Kun je een boom verantwoordelijk houden voor fruit dat op de grond ligt te rotten, omdat het een tijd geleden is gevallen?”, zei hij onlangs in een interview met Vrij Nederland. De extremisten die verantwoordelijk zijn voor de recente aanslagen in Parijs “waren géén mensen die vanaf hun geboorte opgroeiden in een islamitische omgeving. Het is niet hun geloof, hun familie, of hun opvoeding die ze heeft aangezet tot doden. Het zijn zelfs vaak mensen die maar heel weinig weten van de islam. Ze zijn vaak op latere leeftijd bekeerd. Maar we moeten niet ontkennen dat er binnen de moslimgemeenschap wel degelijk sympathie en begrip voor terrorisme bestaat. Dat maakt het zo ingewikkeld. Daarom is het veel te gemakkelijk om met snelle oordelen te komen. Alle religies hebben hun gewelddadige kant. Heeft u de Bijbel of alleen het Oude testament wel eens gelezen? Het christendom, het jodendom: ze barsten van het geweld.” Of zoals hij het in zijn boek L’antisémitisme expliqué aux jeunes (onlangs in het Nederlands vertaald: Het antisemitisme uitgelegd aan jongeren) zegt: “Je hoeft het Oude Testament maar te lezen om te beseffen dat joden als volk zich niet altijd als engelen hebben gedragen. Als je kijkt naar Israël kun je zien dat ze geweld kunnen uitoefenen en onrechtvaardig kunnen zijn.”

 

Lezing (in het Engels) Anti-Semitism Today, Michel Wieviorka, Monday 02 februari, 20.00 • Aula Minderbroedersberg 4-6 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)