Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tesla-magneet van 1 miljoen

Tesla-magneet van 1 miljoen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Zeven massaspectrometers naar UM

MAASTRICHT. Dinsdagochtend, tegen 9.00 uur, verschijnt de vrachtwagen uit Amsterdam op het terrein van de UNS 50. Aan boord bevindt zich een 9,4 Tesla magneet, het paradepaardje in het lab van universiteitshoogleraar Ron Heeren. De magneet, die een miljoen kost, is ‘koud’ vervoerd, zegt Heeren, expert in moleculair imaging.

“Hij ligt in een soort thermosfles met stikstof en helium, waarin het -270 graden is. De magneet met bijbehorende massaspectrometer werkt als een weegschaal. We analyseren moleculen door ze te wegen. De gevoeligheid is zo groot dat we op een goederentrein van twintig wagons een mug kunnen ontdekken. De magneet weegt drie ton, en dat is de reden dat-ie op de begane grond moet. Hij komt in de UNS 50 tegenover het MUMC-mortuarium. Nee nee, voor die nabijheid is geen speciale reden.”

Het is de laatste van in totaal vier wagens die in de afgelopen weken de apparatuur van Heeren van zijn eerdere onderzoeksinstituut Amolf naar de UM brachten. In totaal zijn zeven grote massaspectrometers de A2 afgezakt.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)