Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik hou niet van onderzoek, volg liever de bestaande paden”

“Ik hou niet van onderzoek, volg liever de bestaande paden”

Photographer:Fotograaf: eigen foto's Chris Lonij

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven – Loesje

Achternaam: Lonij * Voornamen: Chris Leonardus Robertus Maria * Leeftijd 29 jaar * In het dagelijks leven: eerstejaars geneeskunde en Prins Carnaval in Kerkrade * Geboren in Heerlen * Woonplaats: Kerkrade * Burgerlijke staat: relatie met Birte

TOEN

Boerderij Ik kom uit een groot en hecht gezin, ik heb twee broers en een zus. We speelden weinig met vriendjes en amuseerden ons onderling uitstekend. Vooral op de boerderij van opa. Mijn vader knapte daar auto’s op in een schuur ondertussen bouwden wij hutten in het nabijgelegen bos. Vader werkte als bedrijfskundig analist voor het Amerikaanse ministerie van Defensie op de Afcent, de Navo-basis in Brunssum. Sinds een jaar of vijftien runt hij een bedrijf dat oldtimers restaureert, gespecialiseerd in Volkswagens, Kevers en Porsches. Hij komt uit een mijnwerkersgezin dat het niet breed had. Hij nam zich voor dat zijn kinderen het beter zouden hebben, en dat is gelukt. Mijn moeder is kok in een verpleeghuis voor nonnen.
Olifant Ik was een vrolijk, uitbundig kind, maar ook een jongen die veel nadacht. Een dromer, zeiden leraren vroeger, iemand die vaak in zijn eigen wereld zit. Dat heb ik nog steeds. Ik bedenk dan scenario’s voor iets wat staat te gebeuren. Dat kan van alles zijn: de invulling van het weekend maar ook spannende dingen als een optreden als Prins Carnaval. Ik bereid me altijd goed voor. Een mentor op de middelbare school noemde me tijdens de diploma-uitreiking een olifant. Het duurt even voor hij op gang komt, maar dan is-ie niet meer te stoppen. Kijk naar mijn schoolcarrière. Ik ben begonnen op de Mavo, toen Havo, HEAO en nu universiteit. Tussendoor heb ik een paar jaar in het bedrijf van mijn vader gewerkt.

NU

Carnaval Ik ben niet iemand die graag in de belangstelling staat, maar toen ik gevraagd werd om prins te worden, kon ik dat niet weigeren. Ik verlangde daar als kind al naar. Tegelijk vind ik het spannend, maar goed, je zit in een rol en het gaat eigenlijk vanzelf. Ik was wel op van de zenuwen tijdens de proclamatie, toen ik op een vol marktplein de attributen kreeg omgehangen. Er ging toen veel door me heen. Ik had zelf de hoop al opgegeven dat ik nog ooit een keer werd gevraagd. De meeste Kerkraadse prinsen zijn jonger dan ik, meestal rond de 23, 24. Spannende momenten waren de Jalazietsóng [galazitting] in de Rodahal, waar ik voor achthonderd bezoekers mijn elf regeringspunten heb opgelezen, en de sleuteloverdracht in het gemeentehuis. Bij die overdracht word je geacht een amusant verhaal te houden. Ik heb de verbouwing van de binnenstad op de hak genomen, een dankbaar onderwerp. Nadat een paar panden zijn neergehaald, ligt nu alles stil. De gemeente heeft het contract opgezegd met ontwikkelaar Piet van Pol, die in opspraak is geraakt.
Oldtimers Ik ben altijd druk met van alles en nog wat. Ik speel saxofoon, doe aan zaalvoetbal, heb meerdere bestuursfuncties bij carnavalsverenigingen, en hou van klussen. Ik heb nog niet zo lang geleden een badkamer verbouwd en vloerverwarming gelegd. Ik werk graag met m’n handen. Ik ben nu mijn eigen auto aan het restaureren, een Golf I uit 1983. Volledig uit elkaar gehaald, onderdelen gelast, gespoten, de motor gereviseerd, noem maar op. Een monteur kijkt over mijn schouder mee. Heerlijk om straks in een auto te rijden die je zelf helemaal in elkaar hebt gezet. Ik ga ervan uit dat die perfect rijdt. Een Kever is natuurlijk mooier dan een Golf maar je levert een hoop luxe in. Ik bedoel, in een Golf zit in ieder geval nog een fatsoenlijke verwarming. Met een Kever sta je niet alleen de ruit van buiten maar ook van binnen te krabben.

STRAKS

Kinderen Twee van mijn jongensdromen zijn vervuld. Ik wilde Prins Carnaval worden en medicijnen studeren. Nu moet ik iets nieuws bedenken. In ieder geval wil ik graag kinderen, lijkt me een verrijking van het leven. Mijn vriendin ziet me vooral als een vader voor meisjes. Ik ben niet zo’n stoere man. Vindt zij. Ik niet. Ik ga als vader liever hutten bouwen dan met een poppenhuis spelen, tenzij ik het zelf in elkaar kan zetten natuurlijk. Jongen of meisje maakt me niet uit, als het er maar geen vier zijn. Je hebt dan nooit, zoals ik vroeger ook heb gemerkt, een moment alleen met je ouders. Bovendien pas je dan als gezin niet eens in één auto. Dat is niet handig.
Plastisch chirurg Omdat ik altijd bezig ben met het restaureren van auto’s, dacht ik: dat kan ook met mensen. En daarom wilde ik plastisch chirurg worden. Maar dan ben ik wel flink op leeftijd, want je móet promoveren. Dan kan ik al bijna met pensioen. Bovendien hou ik niet van onderzoeken, ik hoef niet per se nieuwe wegen in te slaan, ik volg liever de bestaande paden. Ik denk dat ik kies voor huisarts. Je bouwt een relatie op met mensen en het is gevarieerd werk.
Samenwonen Kerkrade ligt in een moeilijke regio. Er wordt veel gerauweld [geklaagd], vroeger was alles beter en van verandering houden ze ook niet. Toch woon ik er graag en zal dat ook blijven doen. Het is een hechte gemeenschap met prachtige tradities als Carnaval, het Wereld Muziek Concours en oude schutterijfeesten. We willen graag samenwonen en zijn nu de financiële mogelijkheden aan het bekijken. Ik krijg geen studiefinanciering meer en veel tijd voor een bijbaan heb ik niet. Ik werk af en toe voor mijn vader, die flexibel is. We zijn laatst naar een appartement in het centrum gaan kijken, maar dat was met één slaapkamer te klein. Het lijkt me handig dat je je in je eigen huis kunt terugtrekken.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)