Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Straatwijsheid

We behoren tot de uitverkoren vijf procent van jongeren in Nederland. Nou goed, laat het misschien iets meer zijn, maar er is slechts een relatief klein clubje van de Nederlandse jongeren dat op doordeweekse dagen door de gangen van een universiteit loopt.

Tweeënhalf jaar geleden begon ik in Maastricht met European Law School. Het was een gokje, want open dagen vond ik overrated. Met een beperkte verwachting van wat me te wachten stond, ging ik begin september 2012 naar mijn eerste werkgroep. Acht weken later werd ik geconfronteerd met mijn allereerste tentamen. Vervolgens informeerde de resultatenlijst mij, drie weken later, dat ik naast mijn naam nog één ander ding goed had opgeschreven. Ik had een 2,8. It’s not the grades you make, it’s the hands you shake. Hoewel dit een prima leuze is om in gedachten te houden tijdens je studie, besefte ik toentertijd maar al te goed dat zelfs een ontelbaar aantal handen nooit een 2,8 zouden kunnen vervangen.

Ik ben een product van de zesjescultuur en tegelijkertijd totaal niet. Hard werken resulteert bij mij namelijk vaker in een zes, dan een acht. Hoewel dit voor velen geen bevredigend resultaat is, ben ik gewoon blij dat de ECTS weer binnen zijn. Mijn book knowledge onderscheidt mij dus niet van anderen, maar mijn street knowledge wel.

Met street knowledge bedoel ik niet alleen dat ik alle hitjes van Jay-Z en Kanye West kan mee rappen. Het gaat met name om anticiperen op je omgeving en weten hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Je handen uit de mouwen steken en niet snel bij de pakken neer zitten. Een stapje verder zijn dan de rest. Kanye’s beroemde hustlin’ krijgt zo dus een hele andere invulling.

De afgelopen jaren heb ik mensen leren kennen die ik zonder twijfel zou rekenen tot het elite-clubje van pienterste studenten van de UM. Toch zouden de meesten van hen, zakken voor het street knowledge examen. Een examen wat natuurlijk via praktijk getoetst wordt en waarbij‘anticiperen’ essentieel is voor een zes.

Op de School of Business and Economics zullen ze ongetwijfeld geen boodschap hebben aan mijn theorie, daar leven ze volgens het motto: it’s the grades you make, the hands you shake and all the commissions you were part of. Ach, ieder zijn eigen ding.

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)