Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Loze woorden

Loze woorden

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Isa (26): “Omdat ik niet altijd lekker in mijn vel zit, krijg ik regelmatig adviezen van anderen. Ik zou meer moeten loslaten, aarden en mezelf moeten omarmen. Daar kan ik helemaal niets mee. ”

Ingrid: Op Facebook kondigde een vriend de cursus ‘Thuiskomen bij jezelf’ aan. Als je deelneemt, kom je dicht bij jezelf door naar binnen te gaan en dat zou dan weer goed voor je zijn. Ik heb geen idee waar die cursus over gaat en wat je er leert. Wat ik wel weet is dat het maximum aantal deelnemers in een mum van tijd was bereikt. Thuiskomen bij onszelf is blijkbaar wat we willen en daar proberen we van alles voor: naar binnen gaan, aarden, loslaten, onszelf en ook anderen omhelzen. Mensen die verkondigen dat dit is wat we moeten doen, zien er meestal ook zo gelukzalig uit. Alsof niets ze uit het veld kan slaan en ja, dat willen we allemaal wel. Ik tenminste wel.

Jaren geleden gaf ik me ook op voor zo’n cursus. Drie dagen lang danste ik, werden blokkades opgeheven en resoneerde mijn lichaam op de trillingen van klankschalen. Het was een geweldig weekend. Prachtige omgeving, heerlijke – vegetarische - maaltijden en begripvolle mensen. Een paar dagen ondergedompeld liggen in een warm bad is best lekker. Ben ik daardoor gearriveerd bij mezelf? Ik zou het niet kunnen zeggen simpelweg omdat ik niet weet wat het is. Trouwens, deze cursus beloofde ook niet om mij naar mezelf te brengen. Wat dan wel, vraag ik me nog steeds af.

Je kunt pas iets met een advies als het concreet is en als je begrijpt waarom het zinvol is. Neem loslaten. Die opdracht voldoet niet aan deze twee criteria. Het is niet concreet - wat moet er losgelaten worden en hoe doe je dat? - en het is niet duidelijk wat je eraan hebt. Hetzelfde geldt voor aarden. Op internet lees ik dat het de weg van het hart is en dat je erdoor in je kracht komt. Wat mij betreft zijn dat loze woorden die alleen maar tot frustratie en teleurstelling leiden, omdat het je waarschijnlijk niet zal lukken die weg te vinden. Als je niet weet wat je zoeken moeten, wordt vinden namelijk onmogelijk.

Om erachter te komen wat je wel te doen staat, kun je om te beginnen je gedrag onder de loep nemen. Doe je dingen niet die je beter wel kunt doen of doe je dingen wel die je beter niet kunt doen? Het antwoord is een aanzet tot gedragsverandering. Ga niet naar die studentenfeestjes als je er eigenlijk geen zin in hebt, zeg wat je vindt tijdens een vergadering ook al ben je bang voor de reactie van anderen, of werk wat minder hard omdat goed, goed genoeg is. Dat is lastig, want allerlei gedachtes en gevoelens zullen je weg blokkeren. Mocht het je, ondanks die gedachtes en gevoelens, lukken je gedrag te veranderen dan zul je je helaas niet onmiddellijk beter voelen. Maar als je eerst blijer of gelukkiger wilt zijn voordat je in actie komt, kun je lang wachten. Denk trouwens maar niet dat het überhaupt mogelijk is je altijd blij en gelukkig te voelen. Dat is voor niemand weg gelegd, ook voor die gelukzalig ogende cursusleider niet.

Ingrid Candel

  

 

 

 

   

 

        

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)