Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De eenzame professional

De eenzame professional

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Dol ben ik op televisieseries waarin de eenzame rechercheur het opneemt tegen zowel zijn eigen politiekorps als tegen de misdadigers. Als de ontknoping nadert willen zijn superieuren dat onveranderlijk overlaten aan een arrestatieteam van robocops en scherpschutters op de daken. De rechercheur doet zijn uiterste best om deze elitegroep op een afstand te houden. Hij weet dat binnen Dikke Piet zit. Een recidivist, al of niet met Gekke Grietje die levensmoe is en haar pillen niet bij zich heeft. Gelukkig mag de detective toch als eerste naar binnen. Ongewapend en met een kogelvrijvest over zijn slecht zittend colbertje. Hij is alleen. In de hoop dat geen scherpschutter de boel laat escaleren. Inspecteur Frost, wie anders, kent zijn pappenheimers. Beschikt over local knowledge in plaats van protocollen. Hij kletst en kletst. Helemaal goed gaat het nooit. Er valt toch een gewonde. De zwarte pakken keren terug naar hun basis. Het is een romantisch verhaal. Vaak gaat het in de werkelijkheid anders. Men kiest in het belang van de veiligheid voor de protocollen. Geen risico’s nemen. Eerst overmacht scheppen, naar profilers luisteren, computerspecialisten hun werk laten doen.

Het komt zelden voor dat we een echte gijzelneming live op televisie te zien krijgen. Vorige week was het zover. Tariq Z. meldde zich aan de studio in Hilversum met een vervaarlijk neppistool teneinde in het journaal een belangrijke mededeling aan het volk te doen. Namens verschillende inlichtingendiensten alsmede een hackerscollectief. Gekke Pietje dus. Gelukkig traden de beveiliger van dienst alsmede twee NOS-medewerkers adequaat en de-escalerend op. Kennelijk begiftigd met hetzelfde gezond verstand als inspecteur Frost. Daarna kwamen we terecht in de wereld van het protocol. Het tegen de grond werken van de held voor één avond. Het meer dan twee uur buiten blauwbekken van het personeel. En een boze regering omdat de nationale rampenzender niet bestand bleek tegen de actie van een onnozelaar.

Helaas is de regering zelf de bron van het vertrouwen in de protocollen en veiligheid eerst. Misschien ben ik niet van deze tijd. Toch blijf ik voorstander dat de eerste regel van elk protocol voor de aanpak van gijzelneming zou moeten zijn: is er geen professional in een colbertje aanwezig die eerst eens gaat kijken? Dan zou ook in diezelfde week het treinverkeer rond Leiden niet uren zijn platgelegd vanwege een misverstand over een plastictas en een camera.

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: