Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kom je buitenspelen?

Kom je buitenspelen?

Medewerkerscolumn

Boeren in de stad is al lang geen uitzondering meer. Stadslandbouw-collectieven springen als paddenstoelen uit de grond. Net als groene daken, stadsimkers en pop-up parks. Nederland is actief op het gebied van het vergroenen van steden. Echt? In onze particuliere voor- en achtertuinen gebeurt namelijk het tegenovergestelde. We betegelen, storten grind en leggen zwart anti-worteldoek alsof het een lieve lust is. Leuk en aardig al dat groen in de stad, maar liever NIMBY?
In Maastricht is meer dan 40 procent van de 328 tuinen die ik onderzocht voor minimaal de helft verhard. In Nederland is dat zelfs bijna 44 procent, zo bleek uit mijn enquêtes. De voornaamste reden daarvoor: men wil een onderhoudsvrije tuin. O ja, kindvriendelijk moet hij ook zijn: voetballen zonder vies te worden. En het roodgele plastic glijbaankasteel moet er in kunnen staan. Rubberen tegels er onder voor een zachte landing. Op de een of andere manier zijn we gaan denken dat gemakkelijk en kindvriendelijk dus verhard moet zijn. Kindvriendelijk? Een stenen tuin met een plastic glijbaan? Waar is Jantje Beton gebleven? Daarnaast: een groene, biodiverse tuin kan wel eens veel minder werk en last opleveren dan een versteende tuin. Er zijn legio argumenten aan te voeren tegen verharde tuinen. Het is bijvoorbeeld een gemiste kans voor een fijnmazig vertakt groen ‘wegennet’ dat zorgt voor een groen en duurzaam stedelijk leefklimaat. In een betegelde tuin stroomt regenwater meteen het riool in. Tijdens piekbuien wordt dit overbelast waardoor straten en kelders blank komen te staan. Steden zijn warmer dan het platteland. Dit ‘stedelijk hitte-eilandeffect’ wordt versterkt door stenen tuinen. Een groene tuin echter kan een koele oase zijn op hete zomerdagen. Betegelde tuinen 'vragen' ook meer onderhoudschemicaliën dan groene tuinen. Deze verontreinigen bodem en water.
Wat blijkt nog meer? Mensen die in contact komen met natuur in hun leefomgeving zijn gelukkiger, creatiever en dragen meer bij aan natuurbescherming in de rest van de wereld. Stenen tuinen zijn een gemiste kans voor natuurbeleving, ontdekking en avontuur dicht bij huis. Wie genoot er vroeger niet van in bomen klimmen, te doen alsof je een mier was in het hoge gras, soep koken van paardenbloemblaadjes, fluitjes maken van fluitenkruid en kettingen van madeliefjes, besjes schieten, vies van de modder en trots als een pauw met een mooie glimmende kever thuis komen? Ik maakte dit allemaal mee in de tuin van mijn ouders in een 'gewone' Nederlandse woonwijk.
Tuinieren is net buitenspelen. Avontuurlijk. En je draagt ook nog iets moois bij aan de wereld. Kom je ook buitenspelen? Je weet nu waarom.

Carijn Beumer, onderzoeker bij ICIS

 Zie ook www.operatiesteenbreek.nl

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: