Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beroemd door een samenvatting

Beroemd door een samenvatting

Nieuwe Tefaf-hoogleraar: Douglas Hanahan

MAASTRICHT. Passend in de reeks van eerder benoemde kopstukken zal de Amerikaanse bioloog Douglas Hanahan de Tefaf-leerstoel 2015 bekleden. Deze bijzondere, jaarlijks wisselende leerstoel voor kankeronderzoek, gesponsord door de kunstbeurs Tefaf, is ondergebracht bij het Maastrichtse onderzoeksinstituut GROW. “Iedere Maastrichtse geneeskundestudent kent Hanahans artikel Hallmarks of cancer.”

Het baanbrekende artikel, dat Hanahan samen met MIT-bioloog Robert Weinberg schreef, verscheen in 2000 in het gezaghebbende blad Cell en is sindsdien bijna 13 duizend keer geciteerd. Hallmarks of cancer bood een overzicht van het belangrijkste kankeronderzoek en concludeerde dat kwaadaardige celgroei voldoet aan zes kenmerken: kankercellen kunnen autonoom groeien, negeren groeiremmende signalen, kunnen in ongunstige omstandigheden (tijdens bestraling of chemotherapue) overleven, maken nieuwe bloedvaten aan, kunnen het weefsel verlaten waarvan ze deel uitmaken, en zijn in staat om uit te zaaien naar andere organen.

In 2011 kwam er een update: Hallmarks of cancer: the next generation, met twee aanvullende kenmerken. Ook dat stuk is inmiddels alweer 6,500 keer aangehaald. Beide publicaties hebben de discussie over het ontstaan van kanker sinds de eeuwwisseling gedomineerd. “Dat komt mede omdat de artikelen toegankelijk zijn geschreven”, zegt Frans Ramaekers, directeur van GROW. “Ze worden niet alleen door onderzoekers en promovendi veel gedownload maar ook door studenten. Vraag hier een willekeurige geneeskundestudent of hij de ‘Hallmarks’ kent en hij zal het beamen.”

Hanahan (1951), hoogleraar en directeur van het Swiss Institute for Experimental Cancer Research, is ermee ‘doorgebroken’ maar had in de jaren tachtig ook al aardige experimenten op zijn naam, zegt Ramaekers. “Hij deed onderzoek naar recombinant-DNA-technologie en angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande, red.).” Vorig jaar ontving hij een Lifetime Achievement Award van de American Association for Cancer Research.

Zoals gewoonlijk, zal Hanahan drie masterclasses aan de UM verzorgen. De eerste vindt plaats tijdens de Tefaf, op 20 maart. Daar zullen ook prominente wetenschappers als Peter Carmeliet en Jan Hoeijmakers een lezing houden. Na de masterclass, in de namiddag, zal Hanahan zijn oratie uitspreken.

Eerdere Tefaf-hoogleraren waren moleculair geneticus Hans Clevers, tevens KNAW-president; de Israëlische biochemicus Aaron Ciechanover, die in 2004 de Nobelprijs voor de Geneeskunde won; en de Duitse viroloog Harald Zur Hausen die vier jaar later de Nobelprijs ontving. Hij ontdekte de relatie van het humane papillomavirus met baarmoederhalskanker.

 

 

De masterclass Hallmarks of Cancer van prof. Douglas Hanahan is op 20 maart in de Maastricht School of Management

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)