Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Voorgoed genezen na nieuwe kankertherapie

Voorgoed genezen na nieuwe kankertherapie

Photographer:Fotograaf: ThinkStock

MAASTRICHT. Uit dierexperimentele studies blijkt dat driekwart van de (uitgezaaide) tumoren verdwijnen door een combinatie van bestraling en een nieuw soort immuuntherapie. Opmerkelijk: de muizen lijken voorgoed genezen en kunnen geen kanker meer krijgen.

De telefoon staat al dagen roodgloeiend, zegt prof. Philippe Lambin van de Maastro Clinic. “Naar aanleiding van het bericht in Dagblad De Limburger hopen kankerpatiënten dat ze mee mogen doen als proefpersoon in onze klinische studie, die in april begint. Het zijn moeilijke gesprekken, emotioneel, voor sommigen is het een kwestie van leven en dood. Niet iedereen komt in aanmerking als proefpersoon, zo mogen patiënten niet meer dan vijf uitzaaiingen hebben gehad. Ik raad iedereen aan om contact op te nemen met de behandelend arts.”

Wat houdt de nieuwe behandeling in? Eerst wordt de tumor bestraald. Daardoor komen stoffen vrij die het afweersysteem aanzetten tot actie, maar een dergelijke aanval is niet krachtig genoeg om de tumorcellen en eventuele uitzaaiingen op te ruimen. Het is de immuuntherapie die het afweersysteem versterkt met behulp van een medicijn (van de Zwitserse firma Philogen). Dat hecht zich louter aan kwaadaardige cellen en markeert ze als het ware, zodat ze makkelijker te herkennen zijn voor het afweersysteem.

De combinatiebehandeling werkt bij alle vaste tumoren en bij uitzaaiingen. Dat laatste is veelbelovend omdat de meeste patiënten niet overlijden aan de tumor maar aan de gevolgen van de uitzaaiingen. De huidige behandelingen schieten tekort, chemo of bestraling verlichten slechts de klachten en verlengen de levensduur.

De onderzoekers - Lambin en de promovendi Karen Zegers en Nicolle Rekers - waren blij verrast toen bleek dat driekwart van de tumoren in muizen verdwenen. Rekers: “De immuuntherapie afzonderlijk had nauwelijks effect, en daarom gingen we er niet van uit dat de combinatie met bestraling zo gunstig zou zijn. We weten inmiddels welke immuuncellen dit effect veroorzaken maar welk mechanisme erachter zit, moeten we nog uitzoeken.”

Dan is er nog meer raadselachtigs. Hoe kan het dat in een dier met twee tumoren niet alleen het behandelde gezwel verdwijnt maar ook de tumor in een ander deel van het lichaam slinkt? En waarom krijgen de dieren na de behandeling geen kanker meer als er nieuwe tumorcellen worden ingespoten? “Het lijkt alsof het afweersysteem de cellen voortaan wel afdoende herkent en effectief opruimt”, zegt Karen Zegers.

Het persbericht dat de onderzoekers de wereld in stuurden, klinkt zelfverzekerd. Is dat terecht als de studie met mensen nog moet starten? Lambin: “We moeten inderdaad voorzichtig zijn. Aan de andere kant hebben we toch reden voor optimisme. We zijn namelijk niet iets totaal nieuws aan het testen, maar we voegen twee behandelingen samen waar we veel ervaring mee hebben en die al afzonderlijk bij patiënten met succes zijn toegepast. We hopen dat de combinatietherapie binnen zeven jaar toegankelijk is voor patiënten.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)