Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Huisbaas

Hoewel de meeste huisbazen hun huurders proberen te naaien, op wat voor manier dan ook, heb ik over mijn huisbaas nauwelijks te klagen.

Nadat hij, eerder dit jaar, mijn ticket naar New York al had vergoed, kwam daar afgelopen week nog een aanzienlijk bedrag bij. Laten we het zakgeld voor mijn verblijf in de Big Apple noemen.

Het begon allemaal een jaartje geleden, toen de afrekening van de servicekosten 2013 op de deurmat lag. Iedere maand betaal ik een bepaald bedrag als voorschot op deze kosten, waarna aan het einde van een kalenderjaar de werkelijke kosten van mijn voorschot worden afgehaald en ik vervolgens het restant teruggestort krijg. Simple comme bonjours zou je denken.

Toch past dit verhaal in de grote bundel van verhalen waarin een student de dupe wordt van een hebzuchtige verhuurder. Overal waar het kan, proberen ze een paar eurootjes bij te snoepen.

Die van mij probeerde het een jaar geleden ook:

Zes maanden voor de afrekening van de servicekosten, had hij een technisch beheerder in dienst genomen, omdat hij zelf te lui was om af en toe naar Maastricht te komen. Deze loopjongen van vijftig kwam op de meest onverwachte momenten binnenlopen: zaterdagavond om tien uur, niks was te gek. Vervolgens klaagde hij over iets kleins en vertrok weer.

Lange tijd kon het ons niet zoveel deren: we deden wat werd gevraagd en vonden het verder allemaal prima. Toen ik die afrekening van de servicekosten in mijn handen had, veranderde het hele verhaal.

Alle verstuurde mails en onverwachte bezoekjes werden op ons verhaald. De beste man hanteerde een uurtarief van net iets meer dan 100 euro. Hoe technisch deze beheerder daadwerkelijk is, betwijfel ik ten zeerste, want voor een mailtje van vijf regels werd een volledig uur in rekening gebracht.

Het wellus-nietus spelletje is uiteindelijk beëindigd door onze advocaat. Na het versturen van, pak hem beet, acht aangetekende brieven, besloot mijn huisbaas de zaak voor gezien te houden. ‘Louter om ervan af te zijn’, schreef hij. Daarnaast bekende hij dan ook ‘geen enkele vorm van schuld’.

Zo ontving ik afgelopen week dus mijn zakgeld voor mijn tripje naar New York. De tickets en verblijf waren al op kosten van de eigenaar van het pand waarin ik deze column tik. Ja, mijn huisbaas is er echt één uit duizenden.

 

Ik zal hem een kaartje sturen.

 

Romeijn Sadée


 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)