Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Intieme optredens in studentenkamers

Intieme optredens in studentenkamers

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. “Heel intiem en persoonlijk; je speelt voor een klein groepje, dat komt om verrast te worden. Dat maakt het speciaal”, zegt dichter/caberetier Justin Samgar, een van de acts van Stukafest, het jaarlijkse festival waarbij verschillende acts in studentenkamers en op andere originele plekken spelen. Bezoekers schrijven zich in voor drie rondes van voorstellingen, variërend van stand-up comedy shows tot singer-songwriterconcerten, van korte films tot gigs van Vlaamse rockbands.

Samgar, ook wel bekend onder de naam ‘Poetry Pusher’, heeft zijn publiek net kennis laten maken met de absolute waarheid. Of eigenlijk, zíjn absolute waarheid. De toeschouwers, die onder een witte hoogslaper op kussens en kleedjes van chips en bier zitten te genieten, luisteren geboeid als de hij vertelt over zijn jeugd in een sekte en de ontdekking van zijn seksualiteit. Zijn anekdotes, grappen en gedichten gaan over Jehova-getuigen, de liefde en het besluit dichter te worden (“Een rapper die eruit ziet als een homo? Dat is toch gewoon een dichter? En dichter is het geworden.”). De show van de dichter vindt plaats in de kamer van Jolien van Geffen, een conservatoriumstudent die voor het eerst als Stukafest-gastvrouw optreedt. Ze vindt het erg leuk: “Je maakt van je kamer een soort theater. En er komen zoveel verschillende mensen op af.”

Aan de andere kant van de Maas komen enkele mensen druipend van de regen en bibberend van de kou binnen bij het Landhuis, dat ook zijn deuren heeft opengegooid voor Stukafest. Ze warmen zich op bij het gaskacheltje of met een kop thee en nemen vervolgens plaats op een van de stoelen of kussentjes op de grond. Er spelen drie korte films, sterk variërend in lengte en genre, die gemaakt zijn door verschillende filmstudenten en kunstcollectieven in Europa. De eerste, vrij korte, film is een mix tussen een documentaire en een speelfilm, waarin enkele jonge schoonspringers worden gevolgd. De volgende is een abstract liefdesverhaal over een meisje dat moet kiezen tussen haar ex en haar huidige geliefde en daarin wordt bijgestaan en tegengehouden door een gemene kat, een brief en haar schoenen. Als laatste is er een korte animatiefilm over een man die een krant leest vol rampspoed en oorlog. Hij vouwt, verknipt en verscheurt de pagina’s totdat er enkel goed nieuws over blijft. Die laatste was de favoriet van UCM-student Felicitas Maltry: “Ik vond hem erg knap gemaakt. Heel leuk hoe de elementen van het eerste deel van de animatie allemaal terug komen in het tweede deel. De tweede film vond ik ook erg goed trouwens, hij was zo absurd en tegelijkertijd heel herkenbaar.”

Lisette Reuvers

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)