Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wie is er nou gek?

Wie is er nou gek?

Verplichte literatuur

Wie: Carolien Martijn, sociaal-psycholoog aan de faculteit psychologie en neurowetenschappen

Boek: Enduring Love, van Ian McEwan

Voor wie: psychologiestudenten

“Mijn versie is vrij beduimeld, ik heb het zeker drie keer gelezen. Ik ben een McEwan-fan. Dat begon toen ik in de twintig was, met Cement Garden. Ik vond het heel mooi, anders dan andere boeken, ook omdat zijn verhalen bol staan van de psychologie. Als ik lees ben ik me daar niet van bewust, maar McEwan snijdt thema’s aan die me als psycholoog boeien. Vaak gebeurt er iets en iedereen die erbij was, maakt er vervolgens zijn eigen verhaal van. Uiteindelijk is niet meer duidelijk wat waar is en wat niet.”

Enduring Love begint met een traumatische gebeurtenis in het park, vertelt Martijn. Er dreigt een luchtballon met daarin een kind op drift te raken. Vijf mannen, vreemden voor elkaar,  stormen te hulp door aan de ballon te gaan hangen. Als iedereen volhardt, kunnen ze het onheil afwenden.  Laat iemand los dan zal de ballon stijgen, en wel richting een elektriciteitsmast. Tijdens deze gebeurtenis ontmoet de hoofdpersoon ene Jed die hem daarna begint te stalken, het begin van een homo-erotische obsessie.

In de appendix staat de wetenschappelijke uitleg over het syndroom van Clérambault, zegt Martijn. “In het Nederlands noemen we dat erotomanie. Wie daaraan lijdt, denkt dat iemand ontzettend verliefd is op hem of haar en stalkt die persoon in veel gevallen. Maar in Enduring Love blijft dat onduidelijk en vraag je je steeds af of de hoofdpersoon nu echt wordt gestalkt of dat hij het zich verbeeldt. Wie is er nou gek?”

Wat steken studenten hiervan op? “Ze leren dat het heel moeilijk is om mensen in te delen in hokjes, zoals beschreven in de DSM, het handboek van de psychologie waarin alle stoornissen zijn geclassificeerd. Mensen passen nooit voor 100 procent in zo’n hokje. Ze ontdekken ook, zeker via dat sociale dilemma rond die ballon, hoe belangrijk interpretatie is. Mensen stemmen hun gedrag af op anderen maar ze weten vaak niet hoe die ander tegen eenzelfde situatie aankijkt. Zoals gezegd maken mensen achteraf een eigen versie van het gebeurde, een eigen verhaal. Voor een deel kan dat verzonnen zijn of gebaseerd op observaties van anderen. Hoe dan ook, zo geven ze betekenis aan hun leven. Met de constatering dat alles bestaat uit toeval, valt niet te leven.”

Ze leest overigens niet alleen maar verantwoorde kost. “Nee hoor, ook flutboeken. Er liggen meestal drie boeken op mijn nachtkastje, waaronder een detective. Waar ik naar grijp, hangt af van mijn stemming.”

 

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)