Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

International Students Club in de Timmerfabriek

International Students Club in de Timmerfabriek

Photographer:Fotograaf: Dutch Culture Night ESN

MAASTRICHT. De International Students Club komt in de Timmerfabriek aan de Boschstraat. Wel pas in 2017, maar de kogel is door de kerk na jarenlange discussies over een geschikte ontmoetingsplek voor internationale studenten. Vandaag tekenen de Universiteit Maastricht en de gemeente een intentieovereenkomst.

De Timmerfabriek, een van de oude complexen van de Sphinx,  is “een duurzame optie”, zegt Martin Paul, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht. De International Students Club past volgens hem in “deze nieuwe, jonge buurt”, een culturele hotspot waar zich al de Muziekgieterij en Bureau Europa bevinden. Filmhuis Lumière hoopt binnen een jaar te verhuizen naar het naastgelegen Ketelhuis en Pathé wil aan de overkant een nieuwe bioscoop bouwen.
Tot voor kort stonden er nog twee alternatieve locaties op de lijst: Vrijthof 23 en de Augustijnenkerk aan de Kesselskade. Maar deze panden zouden verbouwd moeten worden, vergunningen zouden moeten worden aangevraagd. Bovendien liggen ze in het centrum wat voor concurrentie kan zorgen met dichtbij gelegen horecazaken.
In de Timmerfabriek zal de International Students Club de ‘oude’ zaal van de Muziekgieterij overnemen. Naast een multizaal voor bijvoorbeeld feestjes, culturele evenementen, workshops of lezingen zal er ook een bestuurskamer worden ingericht. Dit alles staat gepland voor 2017. De concertzaal van de Muziekgieterij zal namelijk eerst nog naar de andere kant van het gebouw moeten verhuizen. Daarnaast bouwt het poppodium een grote club voor maximaal 1100 personen op de hoek van de straat, waar voorheen hotel De Ossekop stond.
Om de periode tot 2017 te overbruggen gaat de Maastrichtse afdeling van ESN, de grootste studentenorganisatie in Europa die zich vooral inzet voor uitwisselingsstudenten, alvast op maandag en dinsdag de zaal van de Muziekgieterij gebruiken. Daarnaast wordt er voor het bestuur en kleinere borrels tijdelijk een aparte ruimte gecreëerd. ESN zal gaan fungeren als “primaire exploitant”, aldus Paul, maar hij benadrukt dat de club ook toegankelijk is voor Nederlandse studenten “die geïnteresseerd zijn in een internationale omgeving”. ESN zal een huurcontract afsluiten met de Universiteit Maastricht die op haar beurt de ruimte huurt van de gemeente. De feesten in de International Students Club krijgen een besloten karakter (alleen toegankelijk voor leden).
De International Students Club – naar een nieuwe naam zal nog worden gezocht – is een van de belangrijkste thema’s van het project Student & Stad dat in 2013 is gestart. Reden voor zo’n club is dat de buitenlandse studenten een vast honk missen terwijl daar wel behoefte aan is. Paul: “Vijftig procent van onze studenten is buitenlands. Het is goed dat we daar nu ook een thuisbasis voor hebben.” Meer dan eens zorgden ze voor overlast voor omwonenden omdat ze thuisfeesten organiseerden bij gebrek aan een fatsoenlijke alternatieve locatie. De Nederlandse studentenverenigingen zijn niet aantrekkelijk voor de internationale studenten, als was het maar omdat de voertaal Nederlands is.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)