Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hij gaf me de vrijheid om uit te zoeken wat ik wilde doen”

“Hij gaf me de vrijheid om uit te zoeken wat ik wilde doen”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Simone Golob

Gerhard Weiss geïnspireerd door Wilfried Brauer

Zijn openheid, vriendelijkheid en scherpe geest; dat is wat Gerhard Weiss, voorzitter van het Department of Knowledge Engineering, zich vooral herinnerd van zijn voormalige promotor Wilfried Brauer (1937-2014). “Zijn stijl zorgde ervoor dat mensen zich betrokken voelden.”

Brauer, emeritus hoogleraar aan de technische universiteit van München, was één van de pioniers op het gebied van computerwetenschappen. “Hij was lid van vrijwel elk belangrijk internationaal comité en adviesraad in het vakgebied, en speelde een grote rol bij het bepalen van het studieprogramma van computerwetenschappen”, zegt Weiss.

Hoewel Brauers wetenschappelijke prestaties indrukwekkend zijn, was het zijn persoonlijkheid die hem zo belangrijk maakte voor Weiss, die zijn promotieonderzoek in München deed. “Hij was vrij beroemd, maar plaatste zichzelf nooit op de voorgrond. Hij was altijd vriendelijk, bescheiden en geduldig. Zijn studenten konden volledig op hem rekenen. Bijvoorbeeld, het was in die tijd normaal voor promovendi om een half jaarcontract te hebben. Maar we waren nooit bang dat we geen verlenging zouden krijgen; op de een of andere manier kreeg hij de financiering altijd geregeld.”

Weiss was onder de indruk van hoe open Brauer stond voor nieuwe ideeën. “Hij zei nooit: ‘Dat is niet wat we hier doen.’ Hij was altijd nieuwsgierig naar waarom je iets interessant vond en wat je ermee van plan was. Hij zat bovenop de nieuwste ontwikkelingen, maar hield niet vast aan de algemene grote thema’s.” Een houding waar de huidige wetenschappelijke wereld nog iets van kan leren, vindt Weiss. “Het is in vele opzichten nuttig om topsectoren (onderzoeksterreinen waarin Nederland wil excelleren, red.) te selecteren, maar we moeten wetenschappers – zeker jonge – ook aanmoedigen en steunen om onderzoek buiten die sectoren te doen.”

Weiss probeert zijn promovendi met dezelfde openheid te benaderen en hen - net als Brauer - de vrijheid geven om uit te vinden wat ze willen doen. “Ik stimuleer hen om nieuwsgierig te zijn en niet bang om te falen. Laten zien dat iets níet werkt kan ook nuttig zijn. Brauer wees ons op onderzoeksgebieden die we misschien leuk zouden vinden, maar de definitieve beslissing was altijd aan jou. Hij kon je goed begeleiden om de juiste vragen te vinden. Hij kon in de details duiken, maar vergat nooit het grotere plaatje.” Brauer stelde zijn studenten vragen om zo de mogelijke fouten in hun ontwerp te ontdekken. “Als er een inconsequentie was, vond hij die altijd binnen een paar minuten. Hij had zo’n scherpe geest, het was geweldig om te zien.”

De promovendi in Brauers onderzoeksteam voelden zich veilig, bijna alsof ze deel uitmaakten van een familie, zegt Weiss. “Zijn stijl zorgde ervoor dat mensen zich betrokken voelden. We wilden laten zien dat hij ook op ons kon rekenen, net zoals wij dat op hem konden. Zijn vertrouwen en loyaliteit waardig waren.” De voormalige promovendi komen ieder jaar samen. “Het is echt een gemeenschap. Totdat hij ernstig ziek was, kwam Brauer zelf ook. Of zijn vrouw Ute – zij waren een uniek geweldig team.”

In deze rubriek vertellen wetenschappers over een persoon die hen zeer heeft geïnspireerd

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)