Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kijkwijzer: echtscheidingsgevaar

Kijkwijzer: echtscheidingsgevaar

Film: Turist

Het verhaal: Een Zweeds gezin is op skivakantie in de Franse Alpen. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een ogenschijnlijk levensgevaarlijke lawine. Terwijl moeder Ebba (Lisa Loven Kongsli) haar kinderen probeert te beschermen, maakt vader Tomas (Johannes Kuhnke) zich uit de voeten en bekommert hij zich vooral om zijn smartphone. Hoewel de lawine op tijd onder controle gebracht wordt en er geen gewonden zijn, zorgt Tomas’ laffe reactie ervoor dat hij al spoedig in een diepe huwelijkscrisis belandt.

De napraatfilm van het jaar, want:

- Geen enkele film zal de gemoederen dit jaar na afloop zo bezig houden als Turist, een sardonische satire over de oerinstincten van de moderne mens. In een interview met de Belgische krant De Standaard liet regisseur Ruben Östlund zich al grappend ontvallen dat zijn doel met deze film “meer echtscheidingen” is. En dat is niet eens geheel hypothetisch, want als je deze film met je partner gaat zien (vooral doen!), dan raak je na afloop ongetwijfeld met elkaar in gesprek over wat jezelf gedaan zou hebben. En als je partner eerlijk is, dan zou het antwoord je wel eens niet kunnen bevallen. Arnon Grunberg had namelijk gelijk toen hij schreef dat de mens, en ook de man, een vluchtdier is. En vluchten doe je het best alleen.

- Op meedogenloze wijze steekt Östlund de draak met ons, de rijke westerse mens. We leven in zo’n absurde welvaart dat we alleen nog in een diepe crisis verzeild raken als het wifi-netwerk niet beschikbaar is of de batterijen van de elektrische tandenborstel niet zijn opgeladen.

- Er valt veel te lachen in Turist, maar het is daarnaast toch vooral pijnlijk om te zien hoe Tomas de ware toedracht van de gebeurtenissen blijft ontkennen en zich daarna verliest in zelfmedelijden, terwijl zijn vrouw minachtend toekijkt. Plaatsvervangende schaamte en vlijmscherpe grappen blijken een gouden combinatie.

Toch nog een minpuntje gevonden, want:

- De boog blijft niet over de gehele speelduur van twee uur even strak gespannen.

Het salomonsoordeel: Reserveer maar al een plek in je top 10 jaarlijstje van 2015, want Turist is simpelweg subliem.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)