Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Supporters

Het was het weekje van de ‘voetbalsupporters’.

Een doodgewone inwoner van Parijs stond op het punt om na zijn werk de metro naar huis te pakken voor een lekker koud biertje, een stel debiele en racistische Chelsea-supporters besloten dat het bier waarschijnlijk nog niet koud genoeg was: de Fransoos moest wachten. Uit hun gezang daarna bleek echter dat de man om hele andere redenen de metro niet binnen mocht.

Twee dagen later werd de aandacht verplaatst naar een groepje Rotterdammers die een tripje naar Rome hadden gemaakt. Zo’n vijfduizend supporters van de club uit Roffa hadden besloten om enkele dagen voor de wedstrijd tegen AS Roma, al naar de Italiaanse hoofdstad af te reizen. De temperatuur was er zo’n tien graden hoger dan in Nederland en voor velen van die simpele zielen is Rome het verst dat ze ooit buiten Nederland zouden komen. Reden genoeg om enkele dagen cultuur te snuiven in zo’n historie-rijke stad.

Wat ze uiteindelijk gesnoven hebben weet ik niet, maar met cultuur had het weinig te maken. Bij de Spaanse trappen clashten zij met de Romeinse politie en die fontein van Bernini moest het ontgelden. Nadat ze minuten lang ‘Rot-ter-dam, hoo-li-gans’ scandeerden, begonnen ze lege drankflessen richting de politie te gooien.

En dan was er nog de derby van het Noorden: Sc Heerenveen tegen FC Groningen. Het werd 3-1 voor de Friezen en de Groningers waren boos. Boos op de scheidsrechter, boos om de aanleiding voor de 2-1 en boos op het NAM, omdat de uitdrukking home sweet home al jaren niet meer van toepassing is. Om hun frustratie kwijt te kunnen zochten ze de confrontatie met de supporters van ut fean. Ze sloegen er drie het ziekenhuis in.

Voetbalsupporters, het is een uniek soort: of je nou bij PSV, Feyenoord of NAC op de tribune zit, overal hoor je de meest laagdrempelige opmerkingen de revue passeren. De grensrechter is een (vieze) homo en zonder inzage in zijn medisch-dossier te hebben gehad, weten ze dat de scheidsrechter een kankerpatiënt is. De supporters van de tegenpartij hebben tyfus en hun trainer is een lul.

Laten we ons vooral niet druk maken of wij verantwoordelijk zijn voor de daden van zulk tuig: met zulke infantiele idioten hoeven we ons nooit te associëren.

 

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)