Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat getuigen zich later herinneren, is evengoed betrouwbaar

Politieverhoren kunnen een stuk efficiënter

Hoe werkt het geheugen? Rechercheurs zouden zeer gebaat zijn bij speciale trainingen, meent Alana Krix, die vandaag promoveert op het proefschrift Obtaining information from eyewitnesses. Daarmee zullen ze getuigenverklaringen beter beoordelen dan nu gebeurt.

Rechercheurs gaan ervan uit dat informatie die in een tweede verhoor voor het eerst boven komt drijven, onbetrouwbaar is. Dat is ten onrechte, zoals blijkt uit onderzoek van Krix, tevens docent aan een Duitse politieschool. Ze liet 84 proefpersonen naar een film kijken waarin een misdrijf werd gepleegd. Meteen daarna legden de ‘getuigen’ een verklaring af. Een week later deden ze hetzelfde. De beide verklaringen bleken zeer accuraat (86 procent), wat ook gold voor de feiten die hen later te binnen schoten.

Tegelijk vroeg Krix aan 81 ervaren rechercheurs om de betrouwbaarheid van de verklaringen te schatten. Ze koesterden niet bepaald hoge verwachtingen. Van het eerste verhoor leek hen 46 procent van de informatie accuraat, van het tweede verhoor slechts 27 procent. De betrouwbaarheid van de latere informatie schatten ze op slechts 29 procent.

Rechercheurs veronderstellen dat getuigen zich minder informatie herinneren naarmate de tijd verstrijkt. Feiten die later opduiken, zouden daarom vaak onbetrouwbaar zijn omdat ze vertroebeld zijn door andere bronnen zoals berichtgeving in de media. Wat de rechercheurs echter niet weten is dat het opduiken van zogeheten reminiscente details een natuurlijk fenomeen is dat psychologen al langer kennen.

Dat geldt ook voor het zogenoemde self-administered interview, waar de politie haar voordeel mee kan doen. Dit biedt getuigen de gelegenheid om het incident te visualiseren en om meer herinneringen los te maken via verschillende vraagstellingen. Krix heeft van meet af aan veel samengewerkt met de Nederlandse en Duitse politie en dat heeft ertoe geleid dat de Nederlandse versie van het self-administered interview inmiddels wordt gebruikt.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)