Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Albron verlaagt fruitprijzen na kritiek studenten

Albron verlaagt fruitprijzen na kritiek studenten

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. En alweer moest Chris Snellen, namens de facilitaire dienst belast met de zorg voor de catering, opdraven bij de universiteitsraad om uitleg te geven over huiscateraar Albron.

De laatste keer was in december, toen hij een presentatie gaf over de uitkomsten van de Flycatcher-enquête van november over de catering. Studenten en medewerkers toonden zich daarin negatiever dan voorheen over de mensa’s en coffeecorners, met als gevolg dat het algemene rapportcijfer van Albron opnieuw onder de maat bleef. En die (halfjaarlijkse) enquêtes zijn belangrijk: contractueel hebben UM en Albron vastgelegd dat zij de basis vormen voor een bonus-malusregeling. Albron betaalt sowieso een bepaald percentage van de jaarinkomsten als fee aan de UM (nog geen 10 procent, zegt Snellen). Haalt Albron een lager cijfer dan een 7, dan betaalt het een extra bedrag aan de universiteit. Is het bijvoorbeeld, zoals nu, een 6,9, dan kost dat Albron 40 duizend euro: 1 procent van de jaarinkomsten van 4 miljoen. Bij een 6,8 is het dus 80 duizend. Wordt daarentegen een hoger cijfer gehaald, dan krijgt Albron een cadeautje in de vorm van een korting op de fee. Dat laatste is nog nooit gebeurd; sinds Albron de catering verzorgt (2010-’11) is de norm geen enkele keer gehaald, ondanks nieuwe ‘concepten’ als de FastForward en de Bakery Cafe.

Permanent punt van kritiek van vooral de studenten betreft de prijzen van de producten. “Dat is altijd zo geweest, ook toen de UM nog een eigen cateringdienst had”, zei Snellen tijdens zijn jongste verschijning voor een commissie van de U-raad, pal voor de carnavalsvakantie. Maar nu kwam studentraadslid Lisbeth Huber toch met wel zeer opvallende voorbeelden: “De prijzen zijn belachelijk. Ze zijn hoger dan bij de supermarkt. Een appel voor 75 cent, 2 euro voor een koekje. Zelfs Banditos is goedkoper, daar maken ze een verse sandwich voor 2,50 terwijl Albron er een levert voor 2,80 en die is dan nog kleiner ook.”

Snellen zegde toe dat hij “de appelprijs zal bespreken met Albron” en dat heeft hij inmiddels gedaan. Met succes: het is vorige week 55 cent geworden, hetzelfde als voor een banaan, een sinaasappel en een mandarijn. Peren en kiwi’s zijn op 75 cent gebleven.

Tijdens de commissievergadering benadrukte Snellen dat de UM bitter weinig te zeggen heeft over de prijsstelling: “In het contract zijn slechts voor een paar producten maximumprijzen afgesproken. Een snee brood, melk, de warme maaltijd, dat soort basisdingen. Al het andere bepaalt Albron zelf.”

De UM is wel verantwoordelijk, zo legde hij uit, voor huisvesting, energie, schoonmaak en afval. Plus algemeen onderhoud en investeringen in de apparatuur.

Op verzoek van de universiteitsraad zal Snellen binnenkort een overzicht geven van de prijsontwikkelingen bij Albron. Verder kondigde hij een benchmark-vergelijking met andere instellingen in Nederland aan.

Het contract met Albron loopt tot november 2018. Tegen die tijd wordt de huidige opzet van de catering opnieuw onder de loep genomen, zei Snellen. “Zijn er dan nog twee grote mensa’s, in Randwijck en de binnenstad, nodig? Of gaan we over op kleinere punten? En wat gaan we doen op de Tapijnkazerne?”

 

Wammes Bos

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)