Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"We moeten mensen de correcte islam leren"

"We moeten mensen de correcte islam leren"

Photographer:Fotograaf: Thinkstock

Debatavond Ouranos over teruggekeerde IS-strijders

MAASTRICHT. Wat te doen met teruggekeerde IS-strijders? Sturen we hem of haar het land uit, zonder paspoort en de Nederlandse nationaliteit? De juridische faculteitsvereniging Ouranos organiseerde er dinsdagavond in de Statenzaal een debat over. Een actueel onderwerp, te meer omdat het morgen op de agenda staat van de Tweede Kamer.

Nederlanders die in het buitenland vechten bij een terroristische organisatie of terroristische activiteiten voorbereiden, raken hun Nederlanderschap kwijt. Althans, dat wil minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Als het aan hem ligt, komen er zelfs meer mogelijkheden om iemand het Nederlanderschap te ontnemen. Bovendien zal hij als minister die beslissing nemen; daarvoor baseert hij zich op informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten. Een veroordeling door een Nederlandse strafrechter komt er niet aan te pas. De Tweede Kamer vergadert er morgen over.
Dinsdagavond toont René de Groot, hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht, zich uiterst kritisch over Opsteltens voorstel. “De nationale veiligheid moet worden beschermd, maar is het rechtvaardig om daarom iemand zijn of haar nationaliteit te ontnemen?" Het ene na het andere document, conventies en VN-materiaal, komt voorbij. De Groot meent dat het op z’n minst de schijn van discriminatie heeft om IS en Al Qaida wel op te nemen in de lijst van terroristische organisaties en FARC, Tamil Tigers en bijvoorbeeld de PKK niet. En ja, het staat degene, die zijn of haar Nederlanderschap is verloren, vrij om naar de rechter te stappen. “Maar makkelijk zal het niet zijn.” De beslissing van de minister heeft immers direct effect, je bent meteen je nationaliteit kwijt, je moet als niet-Nederlander de procedure doorlopen.

Overigens kan in Nederland alleen een persoon die naast het Nederlanderschap een tweede nationaliteit bezit, de ‘dupe’ worden. Het Europees Verdrag inzake Nationaliteit staat niet toe dat iemand staatloos wordt. Een gevaar dat daarmee samenhangt, schetst De Groot, is “de export van risico’s”. Mogen mensen niet meer Nederlander zijn, dan gaan ze naar het land van hun andere nationaliteit. “Dat is niet goed voor de stabiliteit daar.” Maar wat is dan wel de oplossing, wil de zaal weten. “Ik neig naar het afnemen van iemands paspoort, omdat het dan veel lastiger wordt om naar Syrië te reizen. Maar ik ben voorzichtig.” En wat doen we met teruggekeerde IS-strijders? “Er moet een centrale organisatie komen die ze opvangt en begeleidt.”
Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (die sinds vorige maand onder verscherpt toezicht staat van de onderwijsinspectie; de minister van Onderwijs wil weten hoe het staat met de financiering van de instelling en hoe ze hun visie op “burgerschap en sociale integratie” in het onderwijs integreren), is het met De Groot eens: het ontnemen van iemands ‘burgerschap’ zet geen zoden aan de dijk. “Het is als het vermoorden van alle muskieten met een geweer.” Educatie is zijn sleutelwoord. “We moeten mensen de correcte islam leren. Ik respecteer de Nederlandse rechtsstaat. Ook al sta ik niet altijd achter de Nederlandse regels, omdat ze soms botsen met onze islamitische regels, ook al ben ik tegen karikaturen van onze profeet; het geeft mij nog niet het recht om de Nederlandse regels te schenden, om geweld te gebruiken.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)