Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kleinjans nog steeds grootverdiener

Kleinjans nog steeds grootverdiener

Photographer:Fotograaf: archief UM

MAASTRICHT. Hij stond afgelopen zaterdag als enige Maastrichtse wetenschapper in een Volkskrantlijstje van academische ‘grootverdieners’: onderzoekers die met enige regelmaat (tientallen) miljoenen voor hun projecten ontvangen van Nederlandse en Europese researchfondsen. Meestal in consortiumverband met andere wetenschappers en/of bedrijven. Prof. Jos Kleinjans, toxicoloog bij de FHML, haalde de derde plaats in de lijst door in 2008 zo’n 26 miljoen voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven te scoren, maar daarna “ging het hem minder voor de wind”, stelde de Volkskrant.

Kleinjans heeft daar een beetje de pest over in, laat hij desgevraagd weten. Een one-hit-wonder is hij allerminst. Want, zegt hij, “sindsdien heb ik in Brussel nog eens vier Europese researchprojecten binnengehaald, ter waarde van 40 miljoen. Alleen liep dat niet via de European Research Council (ERC), waar de krant kennelijk alleen naar gekeken heeft, maar via een andere instantie, het Directorate General for Research and Technical Development.” De slaagkans is er 8 procent, zegt Kleinjans, “dus de competitie is hevig”. Ook deze projecten bewegen zich merendeels op het terrein van de alternatieven voor dierproeven.

De teneur van het artikel was kritisch: wie eenmaal een grote grant scoort heeft het de volgende keer gemakkelijker, waardoor een handjevol wetenschappers veel fondsen accumuleert (het Dagobert Duck-effect) terwijl er talloze even goede onderzoekers zijn die vervolgens buiten de boot vallen. Kleinjans bestrijdt die redenering: “Er is een goede verklaring waarom het vaak dezelfde mensen zijn. Je moet om te beginnen goede voorstellen kunnen schrijven voor consortia met hele goede wetenschappers erin. En je moet het weten te plaatsen in een trend, tegemoetkomen aan wensen van de samenleving als het gaat om toepassingen. Het onderzoek moet ook economische implicaties hebben. Als je die vaardigheden hebt en dit vaker doet, word je er steeds beter in. En vergeet niet, sinds enige tijd wil men hier in Nederland dat alles ‘top’ is: topinstituten, topsectoren, toponderzoekers. Dat impliceert natuurlijk dat er ook een niet-top is.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)