Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten in Elsevier: Maastricht, Nijmegen en Eindhoven beste universiteiten

Studenten in Elsevier: Maastricht, Nijmegen en Eindhoven beste universiteiten

Photographer:Fotograaf: Observant

Studenten zijn het meest tevreden aan de universiteiten van Eindhoven, Maastricht en Nijmegen, meldt weekblad Elsevier. Hoogleraren en docenten prijzen Utrecht aan.

“Elke universiteit heeft wel één goede opleiding in huis”, aldus Elsevier in het jaarlijkse themanummer over hoger onderwijs. “Maar welke instelling biedt de meeste topopleidingen?”

Drie universiteiten zijn volgens studenten de beste : de Radboud Universiteit (beste van de zes brede universiteiten), de Universiteit Maastricht (beste van de drie specialistische universiteiten) en de TU Eindhoven (beste van de drie technische universiteiten). De groene universiteit van Wageningen valt zo moeilijk te vergelijken, dat die erbuiten is gelaten.

Elsevier heeft vooral gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête ‘bovengemiddeld tevreden’ zijn over hun ‘studie in het algemeen’. Die enquête is ingevuld door zo’n 170 duizend hbo- en wo-studenten. Specifieke vragen, bijvoorbeeld over docenten, gebouwen, lesprogramma en roosters, zijn niet meegewogen in deze ranglijst.

Maastricht gooit ook hoge ogen met zeven van de zestien opleidingen (44 procent) waar studenten over het algemeen tevreden zijn. Tilburg krijgt kritiek: slechts één van de 22 opleidingen weet boven het gemiddelde uit te steken.

De drie beste ‘brede universiteiten’ ontlopen elkaar niet veel: ongeveer één derde van hun opleidingen krijgt bovengemiddeld veel lof van de studenten. Bovenaan staan de Radboud Universiteit en de Universiteit Leiden (33 procent) gevolgd door de Universiteit Utrecht (32 procent). Onderaan staan de twee Amsterdamse universiteiten met een goede score voor slechts zes van de 57 opleidingen (UvA) en drie van de 49 (VU).

Elsevier enquêteerde traditiegetrouw ook hoogleraren en universitair hoofddocenten. Tweeduizend van hen vulden de vragenlijst in. Zij oordelen anders dan studenten. De Universiteit Utrecht staat volgens hen op alle onderdelen bovenaan: zowel het bachelor- als het masteronderwijs is er goed, evenals de kwaliteit van de docenten en de wetenschappelijke publicaties.

Ook over de specialistische universiteiten denken de professoren anders. Misschien is het Tilburgse bachelorprogramma niet het beste van Nederland, maar de masteropleidingen wel. Bovendien werken er goede docenten die goede artikelen schrijven.

HOP, Bas Belleman

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)