Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een halve pint voor Clint

Een halve pint voor Clint

Film: American Sniper

Het verhaal: Is gebaseerd op de autobiografie van Chris Kyle, de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Dankzij zijn trefzekere optreden in Irak verwierf Kyle (Bradley Cooper) de bijnaam ‘Legend’. De Iraki’s zetten een prijs op zijn hoofd, maar ondanks het grote gevaar en de smeekbedes van zijn vrouw Taya (Sienna Miller) ging Kyle in totaal vier keer naar Irak.

Een pint voor Clint, want:

- American Sniper van Clint Eastwood verdeelde de filmpers in twee kampen. Een verdiend eerbetoon aan een oorlogsheld, zeiden de voorstanders. Een misplaatste propagandafilm over een racistische moordmachine, aldus de tegenstanders. Gelukkig is Observant er om uit te leggen hoe het echt zit. Cruciaal is de scène waarin Kyle’s vader hem vertelt dat er drie soorten mensen zijn: schapen, wolven en schaapshonden. Kyle ziet zichzelf als een hond die waakt over de schapen. Eastwood kiest er voor om Kyle’s zelfbeeld consequent te volgen en plaatst dus geen kritische kanttekeningen bij de oorlog in Irak, want dat deed Kyle ook niet. En daarom portretteert hij Iraki’s als beesten die je als in een computerspel moet neermaaien, want zo zag Kyle ze door zijn vizier. En ja, dat mag je gerust weerzinwekkend vinden, maar het betekent niet dat Eastwood zelf een xenofobe redneck is.

Als Sarah Palin een film goed vindt, dan moet-ie wel slecht zijn, want:

- American Sniper laat de psychologische en emotionele gevolgen van de Irak-oorlog zien, maar je krijgt nooit het gevoel dat Eastwood echt geïnteresseerd is in posttraumatische stress. Uiteindelijk zijn de scènes thuis niet meer dan plichtmatige pauzenummers in een actiefilm.

- Eastwood is inmiddels 84 en helaas voelt de film ook af en toe als het werk van een oude man. De openingsscène in Fallujah is zonder meer spannend, maar in de tweede helft is de adembenemende spanning van Homeland en The Hurt Locker ver te zoeken.

- Dat Kyle tijdens een missie gewoon nog even de satelliettelefoon oppikt om zijn vrouw te bellen, is natuurlijk potsierlijke onzin.

Het salomonsoordeel: American Sniper is een ouderwetse, gedegen en ja - ook ietwat onsmakelijke - oorlogsfilm, die moeite heeft om een goede balans tussen psychologie en actie te vinden.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)