Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

KNAW kiest eerste vrouwelijke president

KNAW kiest eerste vrouwelijke president

Photographer:Fotograaf: HOP

NEDERLAND. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een nieuwe president gekozen: José van Dijck, hoogleraar media en cultuur, neemt op 18 mei het stokje over van Hans Clevers.

Na twee presidenten uit de bètahoek, geneticus Hans Clevers en natuurkundige Robbert Dijkgraaf, heeft de KNAW gekozen voor een president afkomstig uit een andere hoek: José van Dijck is hoogleraar media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (voorheen verbonden aan de UM) en was daar eerder decaan van de faculteit geesteswetenschappen. Volgens de selectiecommissie is ze gekozen vanwege haar bestuurlijke ervaring, internationale aanzien, passie voor de wetenschap en “sprankelende overtuigingskracht”. Van Dijck is de eerste vrouwelijke president van de KNAW.

Van Dijck noemt haar uitverkiezing een enorme eer: “Natuurlijk sta ik op de schouders van reuzen: Hans Clevers, Robbert Dijkgraaf en Frits van Oostrom hebben van de KNAW gemaakt wat het nu is: een eerbiedwaardig instituut, bevolkt door eminente wetenschappers die midden in de wereld staan.”

De KNAW noemt zichzelf “het forum, het geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap”. Het instituut adviseert onder meer de regering over wetenschapsbeleid en is verantwoordelijk voor zestien onderzoeksinstituten. Clevers maakte eind vorig jaar bekend te stoppen, omdat hij de combinatie met zijn wetenschappelijk werk zwaarder vond dan verwacht.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)