Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oog tand wang hiernamaals

Oog tand wang hiernamaals

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een radioreporter verslaat een gruwelijke executie door IS, het kalifaat in wording. Wie wat waar heb ik niet onthouden. Wel bleef een zinnetje hangen. Omdat ik er door in de lach schoot. Een geïnterviewde beweerde vol afschuw: zo gaat dat in de wereld van oog om oog, tand om tand. Die uitspraak hoor je vaak wanneer geweld, geweld uitlokt. Het zou een erfenis uit onbeschaafde tijden zijn. Jij doodt iemand van ons; ik neem wraak. Dat is echter niet de betekenis van het principe oog om oog, tand om tand. Het gaat om een ethische stellingname die ook in ons recht en de moraal is uitgewerkt. Geweld binnen een groep, of regelrechte misdaad, vraagt om vergelding. Die moet echter proportioneel en evenwichtig zijn. Eén oog voor één oog, maar niet twee of drie. In geschriften en in wetgeving kent het principe een lange geschiedenis. Niet alleen terug te vinden in het Oude Testament, maar ook in het Romeins recht. Dat IS zich ‘schuldig’ zou maken aan oog om oog, tand om tand is onjuist en bizar. De IS voert een wrede vernietigingsoorlog. Zij oogsten talloze ‘ogen en tanden’. Vanuit andere principes, zoals het ware geloof verspreiden of het hiernamaals te winnen.

Hoe kunnen mensen zich zo vergissen? Het misverstand komt voort uit een te beperkte lezing van de Bergrede van Jezus (Evangelie van Mattheus, 5 en 6). Hij neemt daarin afstand van oog om oog. Hij stelt dat zijn volgelingen het principe van de linkerwang dienen te volgen. Wie een klap krijgt op zijn rechterwang, slaat niet terug. Hij of zij biedt de linkerwang aan. Vergeving, verzoening, leven in dienst van God. In de roerige jaren zestig van de vorige eeuw roemden sommigen de power tactics of Jesus Christ. Voor de meeste Christenen is de linkerwang één van de uitgangspunten in hun geloof. Een hoger principe dan oog, tand. In onze werkelijkheid zijn de twee principes gelijkwaardig en van toepassing in verschillende situaties. Bij geweld op straat bij voorbeeld dient de overheid niet te vergeven, maar te handelen op basis van proportionaliteit, maar ook aansprakelijkheid.

Vertrouwde Jezus ons mensen in de toepassing van de leer van de linkerwang? Niet helemaal. Aan het slot van zijn rede laat hij blijken dat wie zijn woorden niet opvolgt, het hiernamaals kan vergeten.

Hans Philipsen

  

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: