Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Madness staat op het punt te beginnen

Ieder jaar in maart, staat Amerika in het teken van March Madness; de play-offs van de College Basketball Division I. Het zijn win, or go home wedstrijden waarin spektakel gegarandeerd is. Hoewel het hier gaat om basketballende studenten, is het na de Super Bowl het grootste sportevenement in de Verenigde Staten. Stadions van tienduizenden stoelen zijn in een mum van tijd uitverkocht en nationale televisiekanalen doen uitgebreid verslag van trainingen, persconferenties, voor- en nabeschouwing en natuurlijk van de enerverende wedstrijden zelf. Tieners kunnen met hun prestaties op het veld in een oogwenk nationale bekendheid krijgen.

De NCAA is de ‘non-profit’ organisatie die verantwoordelijk is voor dit toernooi, maar in hoeverre deze organisatie geen winstbejag heeft wordt sterk in twijfel getrokken. In 2010, sloot de NCAA namelijk een overeenkomst over de uitzendrechten voor veertien jaar met de zender CBS. Er was een goede 10,8 miljard dollar mee gemoeid. De spelers ontvangen echter geen rode cent. De NCAA bestempelt ze als student-athletes, ze worden dus gezien als amateurs en mogen zo geen vergoeding ontvangen voor hun prestaties. Dat geldt overigens niet voor hun coaches: universiteiten trekken honderdduizenden dollars uit om een goede coach voor hun basketbalteam te kunnen plaatsen. In de hoop om hoge ogen te gooien in maart.

Onderzoekers ontdekten dat het Amerikaanse bedrijfsleven miljoenen dollars aan omzet misloopt in maart, als gevolg van de basketballende studenten: tijdens werkuren is March Madness het gesprek van de dag. Het weerhield CBS er niet van om sinds een paar jaar, de wedstrijden live via internet uit te zenden. Daarnaast speelde de zender perfect in op de belangstelling tijdens kantooruren en ontwikkelde een heuse ‘boss button’, die de werkende kijker met één klik terugbrengt naar zijn werkscherm.

Last, but not least, vermoedt de FBI ook nog eens dat er ieder jaar zo’n 2,5 miljard dollar circuleert in het illegale gokcircuit rondom deze speciale basketbalwedstrijden. De ‘gekkigheid’ van de Madness uit zich dus op verschillende manieren.

Jarenlang keek ik naar College Basketball wedstrijden en zag het ene na het andere team in de laatste seconde de overwinning binnenslepen, terwijl tienduizenden medestudenten ze aanmoedigden. In mijn ogen is het de natte droom van iedere basketballende tiener. Een rol in de gekkigheid, is echter maar voor weinigen weggelegd. Ik had er dolgraag ook ooit willen staan, zelfs als ik ervoor had moeten betalen.

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)