Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leren kijken naar kunst

Leren kijken naar kunst

Film: National Gallery

Het verhaal: De documentaire National Gallery gunt de toeschouwers een blik achter de schermen van het Londense museum aan Trafalgar Square, dat onder meer schilderijen van Rembrandt, da Vinci, Rubens, Turner en Vermeer in zijn collectie heeft. Hoe functioneert zo’n museum en hoe verhoudt het zich tot zijn publiek en de moderne buitenwereld?

Laat de TEFAF maar zitten, want:

- Regisseur van dienst is de Amerikaanse documentaireveteraan Frederick Wiseman. De inmiddels 85-jarige Wiseman werkt al sinds de jaren zestig aan een indrukwekkende reeks commentaarloze documentaires waarin hij de werking van maatschappelijke instellingen blootlegt. Zo liet hij zien hoe het er achter de schermen van de sociale dienst, het leger, het ziekenhuis, de rechtbank en de universiteit (At Berkeley, 2013) aan toegaat. In zijn films zul je geen interviews of voice-over aantreffen, want als je goed genoeg kijkt, zie je heus wel wie de kunsthistoricus is, en wie het hoofd PR & marketing.

- In een zeer amusante scène debatteren medewerkers over de vraag of het vulgair zou zijn om de marathon van Londen voor de statige National Gallery te laten finishen. Zo laat Wiseman zien hoe het rendementsdenken ook in de deftige museumwereld zijn intrede heeft gedaan en hoe gespannen de relatie tussen kunst en commercie is.

- Wisemans hart ligt overduidelijk bij de mensen die de schilderijen restaureren en interpreteren. Het zijn hun fascinerende verhalen – bijvoorbeeld over het gebruik van röntgentechnologie in de restauratie van Rembrandts Ruiterportret van Frederick Rihel – die al die eeuwenoude kunst tot leven brengen.

Lap toch maar gewoon die veertig euro voor de TEFAF, want:

- Het aanvankelijke zo lichte en toegankelijke National Gallery neemt in het laatste uur (de film duurt 180 minuten) een academische afslag waarbij veel niet-kunsthistorici zullen afhaken.

- Taal schiet soms hopeloos tekort in het duiden van kunst, maar na het zien van de poëzie-, muziek- en dansvoorstellingen in National Gallery denk ik dat ik mijn filmrecensies voorlopig toch nog maar in de vorm van geschreven stukjes blijf aanleveren.

Het salomonsoordeel: Als je echt van de TEFAF wil genieten, dan ga je eerst nog even naar National Gallery; een masterclass over de kunst van het kijken naar kunst.

Mark Vluggen

 

NB: Deze film is op zondag 15 maart (14.00 uur) eenmalig in Lumière te zien, als onderdeel van het Studium Generale programma.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)