Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tekort studentenkamers stijgt met 33 duizend

Doordat het aantal studenten tot 2020 sneller groeit dan verwacht, zijn er straks 33 duizend extra kamers nodig. Vooral in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht is er werk aan de winkel voor de studentenhuisvesters. In Maastricht valt het mee.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Monitor Studentenhuisvesting 2012. Vorig jaar waren de studentenhuisvesters, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de studentenbonden nog overeengekomen dat er tot 2016 zestienduizend kamers zouden worden bijgebouwd. Maar nu bekend is dat het aantal studenten tot 2020 oploopt met 85 duizend, moet het tempo verder omhoog.

Als het lukt om 33 duizend extra kamers te realiseren, is de huidige woningnood onder studenten nog niet opgelost. In de enquête voor de nieuwe monitor gaven 56 duizend studenten aan dat ze op kamers zouden willen wonen in de stad waar ze studeren. Dat cijfer is waarschijnlijk nog aan de lage kant, omdat de enquête in mei werd afgenomen; dan is de kamernood minder hoog dan in september.

Van de 35 duizend studenten die geënquêteerd werden, woont twee derde op een kamer met gedeelde voorzieningen. Een kwart is daar niet tevreden mee en wil graag een eigen toilet, douche en eventueel een keuken. De woonwensen van studenten verschillen per stad. De monitor biedt ook lokale rapporten die vanaf 1 november te downloaden zijn.

Het kamertekort in 2020 is het grootst in Amsterdam (achtduizend), Groningen (vierduizend), Rotterdam (2.700) en Utrecht (2.500).

 

HOP, Hein Cuppen

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)