Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Shirley en ik willen geen kinderen"

“Shirley en ik willen geen kinderen"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Smeets * Voornaam: Simone * In het dagelijks leven: masterstudent Arts and Heritage, stagiaire/gastconservator tentoonstelling “Gijsen, flikker op!” in Centre Ceramique, bedrijfsleider Coffeelovers SSC * Geboren in: Geleen * Leeftijd: 25 *  Woonplaats: Maastricht * Burgerlijke staat: woont samen met Shirley

TOEN

Autootjes Ik kom uit een open gezin, mijn ouders lieten mijn zus en mij vrij, wij mochten zelf dingen ontdekken. Ik wilde altijd met autootjes spelen, dat was geen punt. En als ik in een gek T-shirt naar school wilde, dan mocht dat. Ik werd dan geen prooi voor pesters: ik was een open, lollig kind, dat niet op haar mondje was gevallen.
Kanker Mijn moeder kreeg op mijn negende borstkanker. Ik heb dat bewust meegemaakt maar kan me niet alles goed herinneren. Als kind geloof je dat alles goed afloopt. Het kan niet dat een van je ouders dood gaat. Op mijn dertiende, ik zat in de brugklas, is mijn moeder overleden. Het was 22-02-2002. Ze was heel lief, nooit boos. Ik heb haar zachte karakter. En haar mond, zegt mijn vader. Ik mis haar. Als puber was ik wel eens jaloers op vriendinnen die met hun moeder een dagje gingen winkelen. Ik ging alleen winkelen of met mijn anderhalf jaar oudere zus met wie ik een goede band heb. Mijn vader was en is niet zo’n ‘winkelaar’.  
Vader Pas sinds kort (toen ik er expliciet naar vroeg) besef ik hoe heftig de ziekte en dood van mijn moeder voor mijn vader zijn geweest. Hij had zijn baan opgegeven en heeft haar 24 uur per dag verzorgd. Ik ben blij voor hem dat hij vrij snel weer een nieuwe vriendin vond, een lotgenoot die ook haar partner had verloren. Achter zijn rug roddelden toen de mensen die vonden dat hij te snel weer een nieuwe liefde had. Ik kan het goed met haar vinden, misschien wel juist omdat zij nooit de moederrol op zich heeft genomen.
Piano Ik heb tot mijn achttiende heel intensief piano gespeeld. Ik oefende zoveel dat mijn vader er wel eens gek van werd. Ik vond het fijn om me op één ding te focussen. Een soort zoom out, even was er niets om me heen. Ik wil nu weer een piano kopen, maar het komt er steeds niet van. Te druk. Vrouwen Sinds het moment dat de liefde een rol ging spelen in mijn leven, weet ik dat ik op vrouwen val. Ik zei dat in het begin tegen niemand, praatte mee met vriendinnen over jongens, en had zelfs een relatie met een man. Dat had ik niet moeten doen, dat was niet eerlijk tegenover hem en mezelf. Op mijn 21ste ontmoette ik een vrouw op een online forum. We kregen een relatie, ik wilde mijn familie graag vertellen dat ik verliefd was maar wist alleen niet hoe. Uiteindelijk heb ik het gezegd toen we allemaal samen zaten en ik van de zenuwen al talloze keren naar het toilet was geweest. Iedereen reageerde heel positief. Ze vroegen meteen om foto’s.

NU

Roze Zaterdag We zijn er nog niet. Het is nog steeds nodig om uit te leggen waarom Roze Zaterdag van belang is. Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders worden nog steeds gediscrimineerd en raar aangekeken. In onze tentoonstelling “Gijsen, flikker op!” laten we zien dat Roze Zaterdag in 1979 in Limburg is ontstaan, als reactie op de oerconservatieve uitspraken van toenmalig bisschop Gijsen. Hij vond dat homo’s niet in de kerk thuishoorden. In het Paasweekend, na Witte Donderdag en Goede Vrijdag, trokken op Roze Zaterdag meer dan vierduizend mensen door de straten van Roermond. Wij tonen foto’s uit die tijd, laten een documentaire zien, ik heb betrokkenen geïnterviewd. Dit alles in aanloop naar Roze Zaterdag in Maastricht op 20 juni.
Koffie Ik ben een barista, ik ben al vijf jaar koffiezetter bij Coffeelovers, de laatste twee als bedrijfsleider in het studentenservicecentrum. Ik werk 32 uur per week en dat is wel veel naast mijn studie. De scriptie moet nu af, daarom stop ik per 1 april.
Trui Shirley en ik gaan niet vaak uit in Maastricht. Doen we het wel dan maken mannen regelmatig avances. Dat vind ik vervelend. Ik trek daarom vaak een trui aan. Laatst gaf ik Shirley een kus in een café en toen wilde een man een foto van ons maken. Dat doe je toch ook niet als een heterostel elkaar een zoen geeft? Vrouwen zijn sowieso minder opdringerig. Ze gaan er bijna altijd vanuit dat ik hetero ben, zelfs in een gay bar. Alsof een aantrekkelijke vrouw niet op vrouwen zou kunnen vallen.

STRAKS

Over tien jaar Ik zou het niet weten, misschien ben ik wel niet meer in Maastricht. Er zit hier weinig groei en beweging in culturele banen. Ik zou graag tentoonstellingen maken over uiteenlopende onderwerpen en zelf de bijbehorende teksten schrijven.
Kinderen Shirley en ik willen geen kinderen. We zien het om ons heen, mensen met kinderen hebben nauwelijks tijd voor zichzelf. Wij willen nog heel veel ontdekken, veel reizen. Een kind is een grote verantwoordelijkheid. Als we ja zouden zeggen, dan willen we er ook echt zijn voor het kind.

De tentoonstelling “Gijsen, flikker op!” over het ontstaan van Roze Zaterdag opent zondag 15 maart om 14.30 in het Centre Ceramique. Op 20 juni 2015 is Roze Zaterdag in Maastricht. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2015-03-12: frans smeets
Als vader van Simone ben ik apetrots op haar en zie haar als groeidiamantje steeds sterker schitteren. Lekker doorleven met Shirley, mop ! xxx
2015-03-12: Willeke Keijzer
Een mooi verhaal over een mooi mens!!!
2015-03-12: Jacques Smeets
Beste Simone,

Mooi, open, oprecht en eerlijk interview over jouw leven tot nu toe. Ik herken natuurlijk 'n heleboel van wat je zegt.
We komen zaterdag een kijkje nemen in het Centre Ceramique. Komen wij tenminste ook nog eens in Mestreech :-)

Groet,

Jacques en Mariet

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)